Ukrajinská ekonomika kvůli válce trpí. Ta ruská se naopak veze na vlně neočekávaného růstu

Přidat na Seznam.cz

Zničené továrny. Silnice rozmetány na kusy. Elektrárny vyřazeny z provozu. Vývoz oceli zdecimován. Odchod uprchlíků ze země. Ukrajina – nyní nejchudší země Evropy, zaplatila vysokou ekonomickou cenu za dvouletou válku proti Rusku vedenou téměř výhradně na jejím vlastním území, píše deník The Guardian.

Čísla jsou krutá. Více než 7 milionů lidí, tedy asi pětina obyvatel, se propadlo do chudoby. Bylo ztraceno patnáct let lidského rozvoje. V prvním roce války se ukrajinská ekonomika propadla o 30 %.

Bez západní pomoci se Ukrajina neobejde

Mohlo to však být ještě horší. Beata Javorcik, hlavní ekonomka Evropské banky pro obnovu a rozvoj, uvedla, že 90 % podniků v oblastech Ukrajiny, kde se nebojovalo, má stále obavy. Inflace se snížila z vrcholných 27 % na méně než 5 %, obavy ale trvají dál. Nikdo totiž neví, jakým směrem se bude válečný konflikt dál posouvat.

V letošním roce potřebuje Ukrajina západní pomoc ve výši více než 40 miliard dolarů (935 miliard korun), aby mohla vyrovnat rozpočty a udržet armádu v bojeschopném stavu.

Náklady na obnovu země jsou vyčísleny na 486 miliard dolarů (11,3 bilionů korun) za 10 let – oproti 411 miliardám před rokem. „Poslední dva roky byly pro Ukrajinu a její obyvatele ve znamení bezprecedentního utrpení a ztrát,“ uvedla Antonella Bassani, viceprezidentka Světové banky pro Evropu a střední Asii.

Rusko bez úhony

Naproti tomu Rusko vyšlo z dvouleté války relativně bez úhony. Krátce po začátku války Mezinárodní měnový fond uvedl, že očekává, že ruskou ekonomiku postihne silná dvouletá recese – pokles o 8,5 % v roce 2022 a o dalších 2,3 % v roce 2023.

V roce 2022 ruská ekonomika skutečně poklesla, ale jen o něco málo přes 2 %, a v roce 2023 vzrostla – podle posledních odhadů MMF o 3 %. Neexistují žádné přesvědčivé důkazy o tom, že by válečné úsilí donutilo běžné Rusy utáhnout si opasky. Štědré sociální dávky podpořily příjmy, zatímco napjatý trh práce podpořil silný růst mezd. To dokládá i fakt, že spotřebitelské výdaje v loňském roce vzrostly o 6 %.

Zdroj: The Guardian