Skandální odhalení: Nizozemsko dalo přednost těžbě plynu, místo bezpečí obyvatel

Přidat na Seznam.cz

Nizozemský parlamentní výbor zveřejnil odsuzující zprávu o domácí těžbě zemního plynu. Podle ní vláda a společnosti akceptovaly zemětřesení, aby na něm vydělaly, uvedl deník Der Spiegel a webový portál stanice ABC News.

Nizozemský stát a ropné společnosti Shell a ExxonMobil zřejmě po desetiletí nedbají na bezpečnost občanů. Podle vyšetřovací zprávy jednoduše pokračovaly v těžbě zemního plynu v severní provincii Groningen u hranic s Dolním Saskem, a to i přes četná zemětřesení.

„Peníze byly důležitější než bezpečnost,“ píše parlamentní vyšetřovací komise ve své závěrečné zprávě. Vedoucí politici včetně premiéra Marka Rutteho příliš dlouho podceňovali vážnost situace a ministři jednali nedbale.

Politici reagovali na verdikty komise šokovaně. Premiér Mark Rutte uvedl, že ho zpráva „těžce zasáhla“. Před reakcí na její obsah si však musel téměř dvoutisícstránkový dokument důkladně přečíst.

Dvě společnosti, které se podílejí na těžbě plynu, Shell a ExxonMobil, vzaly zprávu na vědomí, ale zatím se nechtěly vyjadřovat k možným důsledkům. Mluvčí společnosti ExxonMobil hovořil o důležité zprávě, kterou je nyní třeba nejprve důkladně přečíst.

Bývalý šéf Shellu Ben van Beurden vypovídal před vyšetřovací komisí již v říjnu a vyjádřil hlubokou lítost. Při pohledu zpět na problémy způsobené těžbou plynu pociťoval „lítost, stud a smutek“. Bývalý šéf ExxonMobilu Joost Van Roost naproti tomu odmítl vypovídat.

Těžba plynu v Groningenu způsobila od roku 1986 přibližně 1600 zemětřesení. Poškozeny byly desetitisíce budov, postiženo bylo kolem sta tisíc lidí. Stále ještě nebyli všichni občané odškodněni.

Groningenské plynové pole bylo objeveno v roce 1959 a těžba byla zahájena v roce 1963. Nizozemsko se stalo po Norsku největším producentem zemního plynu v Evropě. Stát vydělal několik stovek miliard eur, zúčastněné ropné společnosti Shell a ExxonMobil kolem desítek miliard eur.

V roce 2018 vláda rozhodla o postupném ukončení těžby do roku 2023.

Zdroj: spiegel.de, abcnews.go.com