Ruský Gazprom zvýší dodávky plynu do Maďarska a Číny

Přidat na Seznam.cz

Generální ředitel Gazpromu Alexej Miller prohlásil, že jeho společnost bude tuto zimu posílat více plynu do Maďarska, a to navzdory snahám EU snížit závislost na ruské energii, uvedl portál Euronews a deník Hungary Today.

Tato slova zazněla v neděli v ruské státní televizi, jen několik dní poté, co maďarský premiér Viktor Orbán jednal v Pekingu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Miller neupřesnil, kolik přesně energie bude Maďarsko od Gazpromu dostávat navíc, ale prohlásil: „Dodávat další objemy budeme průběžně v období podzim-zima v nadcházející zimě.“

Miller dodal, že letošní dodatečné dodávky plynu do Maďarska činí 1,3 miliardy metrů krychlových.

Evropská unie neuvaluje sankce na dovoz ruského plynu plynovodem, ale blok drasticky snížil svou spotřebu ruského plynu spolu s uvalením sankcí na dovoz ropy.

Západní představitelé obvinili premiéra Orbána z financování války prezidenta Putina kvůli trvalé závislosti Maďarska na energiích od Gazpromu.

Podle ruského státního média TASS Orbán minulý týden Putinovi řekl, že „Maďarsko nikdy neusilovalo o konfrontaci s Ruskem. Spíše opak je pravdou: Maďarsko vždy usilovalo o budování a rozšiřování nejlepší komunikace“.

Tato ujištění zazněla na mezinárodním fóru oslavujícím čínskou iniciativu Pásmo a cesta, na němž byl přítomen i Alexej Miller.

Velvyslanec USA v Maďarsku kritizoval Orbánovo rozhodnutí setkat se s Putinem a označil toto setkání za „znepokojivé“.

„Maďarský vůdce se rozhodl stát po boku muže, jehož síly jsou zodpovědné za zločiny proti lidskosti na Ukrajině, a to sám mezi našimi spojenci,“ uvedl velvyslanec David Pressman.

V nedělním rozhovoru generální ředitel Gazpromu rovněž prohlásil, že jeho společnost bude v příštích měsících posílat více plynu do Číny. Dodatečné toky plynu by podle něj mohly do konce roku dosáhnout 600 milionů metrů krychlových.

Gazprom přetváří svou obchodní strategii poté, co ztratil většinu svých evropských klientů kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Putin a čínský prezident Si Ťin-pching uvítali návrh na zvýšení ročních dodávek ruského plynu do Číny až o 50 miliard metrů krychlových, ale nová dohoda mezi Gazpromem a asijskou zemí se zatím neuskutečnila.

Zdroj: euronews.com, hungarytoday, redakčně upraveno