Ruský energetický průmysl se úspěšně rozvíjel i přes znásobení sankcí v roce 2023, tvrdí Rusko. Rusové za plyn očekávají 2,1 bilionu v roce 2024

Přidat na Seznam.cz

Rusko přesměrovalo svůj vývoz ropy z Evropy do Číny a Indie, uvedl před pár dny místopředseda vlády Alexandr Novak, téměř dva roky poté, co Moskvu zasáhly západní sankce kvůli konfliktu na Ukrajině, píše server The Moscow Times.

„Dříve jsme do Evropy dodávali celkem 40-45 % své ropy a ropných produktů. Letos očekáváme, že toto číslo nepřesáhne 4-5 % celkového,“ uvedl ruský vicepremiér Alexandr Novak, který má na starosti ruskou energetickou politiku.

Vzhledem k tomu, že Moskva ztrácela velkou část svého podílu na evropském trhu, přeorientovala se na jiné odběratele včetně Číny. „Podíl Číny na našem vývozu ropy vzrostl na 45-50 %. Hlavním partnerem se ale stala i Indie“ upřesnil Alexandr Novak.

Dříve Rusko do Indie nic nevyváželo

Přitom Indie ještě před pár měsíci žádné dodávky ruské ropy neodebírala. Jedním z hlavních odběratelů se stala teprve před pár měsíci. „Za dva roky se celkový podíl dodávek do Indie zvýšil na zhruba 40 %,“ uvedl Novak.

Podle zpráv byla Indie schopna odebírat z Ruska zlevněnou ropu před její rafinací a prodejem evropským zákazníkům. Tento prodej je sice legální, ale podle kritiků představuje zadní vrátka pro ruskou ropu a oslabuje dopad sankcí, píše deník Euronews.

Rusko také muselo najít nové trhy pro vývoz zemního plynu, protože Moskva snížila jeho vývoz do zemí EU, které rovněž hledaly nové dodavatele. Novak uvedl, že ruský energetický průmysl se úspěšně rozvíjel i přes znásobení sankcí v roce 2023 a očekává, že ruské příjmy z ropy a zemního plynu budou v letošním roce činit téměř 9 bilionů rublů (2,1 bilionu korun), což je podobná úroveň jako před ofenzivou v roce 2021.

Rusko má prý i další zájemce

Ropný a plynárenský průmysl se podle Novaka podílí na hrubém domácím produktu Ruska 27 % a přináší 57 % příjmů z ruského exportu. Novak v této souvislosti také řekl, že Rusko je otevřené dalším kupcům.

„Existuje mnoho zemí, kteří chtějí kupovat ruskou ropu. Jsou to latinskoamerické země, africké země a další země asijsko-pacifického regionu,“ dodal.

Zdroj: The Moscow Times, Euronews