Krize: Evergrande není ničím ve srovnání s tím, co přijde. Přízrak stagflace 70. let ohrožuje lidstvo

Přidat na Seznam.cz

Jméno čínského realitního gigantu Evergrande dosáhlo v roce 2021 věhlasu korporace Lehman Brother. Kolosální realitní developer se potácí v problémech a ohrožuje trhy mimo čínské hranice, ale jakkoli je dluh ve výši 300 miliard dolarů velký, může být jen špičkou ledovce, upozorňuje Business Insider.

Světová ekonomika se potýká s výrazným nárůstem cen, zpožděním dopravy a rozsáhlým nedostatkem. Překrývání těchto proměnných v současné situaci by mohlo v budoucnu vést k ještě větším problémům. Existují čtyři ukazatele, které vysílají silné varovné signály o tom, čemu budeme v budoucnu čelit.

Krize Evergrande otřásá světovými trhy
Od té doby, co v roce 2008 došlo ke zhroucení amerického trhu s cennými papíry krytými hypotékami, což s sebou přineslo pád banky Lehman Brothers a ohrožení globálního finančního systému, ekonomové hledají finanční rizika typu „černá labuť“ a „šedý nosorožec“. Druhý typ hrozby se vztahuje k ohrožení, kterého jste si vědomi, ale nepovažujete ho za vážné, dokud si nevšimnete, že na vás zvíře útočí rohy.

Evergrande by mohl být takovým „nosorožcem“. Po vlně nekontrolovaných půjček a rychlého růstu nyní společnost čelí neschopnosti splácet více než 300 miliard dolarů a čínské vládě, která je odhodlána nenechat společnost odejít.

Během několika málo týdnů musela společnost Evergrande podstoupit sérii snížení úvěrového hodnocení, protestů investorů, snah o získání finančních prostředků na poslední chvíli a zmeškání splátek úroků. To okamžitě otřáslo světovými trhy. Akcie se propadly kvůli obavám, že případná platební neschopnost zasáhne čínskou ekonomiku a následně zpomalí globální růst.

Evergrande má méně než měsíc na to, aby uhradila své zpožděné platby a vyhnula se platební neschopnosti. Zatímco se však blíží konečné termíny a společnost se snaží získat hotovost, světová ekonomika se zatajeným dechem čeká na znamení, že se podařilo odvrátit debakl.

Napětí mezi USA a Čínou hrozí přerůst v patovou situaci
Tvrdý postoj čínské vlády vůči společnosti Evergrande je příznačný pro její tvrdý postoj vůči podnikovému sektoru, což je problém, který rozbouřil akciové trhy na obou stranách Tichého oceánu.

Čínské zásahy se dotkly velkých technologických společností kótovaných na burze v USA, jako je například aplikace pro přepravu aut Didi, a kromě toho zmařily největší primární veřejnou nabídku akcií v historii společnosti Ant Media Group miliardáře Jacka Ma. USA reagovaly zpřísněním svých vlastních pravidel pro kotování.

Spojené státy brzy představí svou obchodní politiku vůči Číně, která se podle obchodní zástupkyně Katherine Taiové bude „opírat“ o cla na čínský dovoz v hodnotě miliard dolarů.

„Éra slepého prohlubování ekonomické spolupráce s Čínou skončila a už se nevrátí,“ řekl Ian Shepherdson, hlavní ekonom společnosti Pantheon Macroeconomics.

Oddělení mezi USA a Čínou by mohlo znamenat nové kolo cel ve stylu Trumpových tarifů, kdy ceny čínského dovozu prudce vzrostou, protože společnosti přenesou náklady na obyčejné Američany, nebo by mohlo jít o širší přestavbu globalizovaného dodavatelského řetězce. Čína také po desetiletí poskytovala americkým společnostem levnou pracovní sílu. Pokud by společnosti hledaly řešení svých výrobních potřeb jinde, náklady by ještě více zvýšily ceny na regálech.

Prudký růst cen energií destabilizuje ekonomiky
Oddělování, o němž jsem se zmínil dříve, znamená, že vše je dražší, a změny způsobené pandemií a změnami v regulačním chování se promítly do dražších a hlavně méně předvídatelných komodit.

Přízrak stagflace: hrůza 70. let ohrožuje lidstvo
Odborníci se obávají, že nedostatek dodávek povede k nebezpečnému koktejlu slabého hospodářského růstu, vysoké nezaměstnanosti a dusivého růstu cen. To přináší největší riziko pro světovou ekonomiku: obávanou „stagflaci“, které lidstvo naposledy čelilo v 70. letech minulého století, kdy se stagnace růstu a inflace překrývaly a způsobily výraznou krizi pro miliony lidí.

Tvůrci politik, kteří se snaží snížit inflaci, riskují, že to povede ke zvýšení nezaměstnanosti, zatímco pokusy o zvýšení zaměstnanosti při nízkých sazbách by mohly vyvolat ještě vyšší inflaci. Situace již nyní mate odborníky.

Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell řekl ve čtvrtek ve výboru pro finanční služby Sněmovny reprezentantů, že rostoucí ceny jsou „funkcí překážek na straně nabídky, které nemůžeme ovlivnit“.

„Jak bude pokračovat, mohou se citlivá místa, potíže s najímáním zaměstnanců a další omezení opět ukázat jako větší a delší, než se předpokládalo, což by mohlo představovat proinflační rizika,“ řekl v úterý na samostatném slyšení v Senátu.

Evergrande je tedy jednoduše nejviditelnějším rizikem, kterému čelí světová ekonomika. Ledovec, který stojí v cestě obnově, je větší, než se na první pohled zdá.

Zdroj: Business Insider