Každý druhý uprchlík z roku 2015, kdy do Německa přišlo miliony lidí, má práci. Vydělávají více než Češi

Přidat na Seznam.cz

„Zvládneme to,“ řekla exkancléřka Merkelová, když v roce 2015 utíkaly do Německa miliony lidí. Podle nové studie je nyní více než polovina těch, kteří zůstali, zaměstnaná. V roce 2021 bylo zaměstnáno 54 procent těch, kteří v roce 2015 uprchli do Německa. Ukazuje to nová studie Institutu pro výzkum zaměstnanosti (IAB). Zaměstnanost těchto migrantů vzrostla o deset procentních bodů ve srovnání s pandemickým rokem 2020.

Podle studie však existují značné rozdíly mezi pohlavími. Zatímco 67 procent uprchlíků – mužů z roku 2015 je nyní zaměstnáno, u žen je to pouze 23 procent. Roli zde hraje mimo jiné péče o děti, uvádí se ve vysvětlení. Velké rozdíly mezi pohlavími však způsobují i faktory, jako je vzdělání a pracovní zkušenosti v zemi původu nebo účast v jazykových programech a programech pro trh práce.

Podle studie IAB se také zvýšila úroveň vzdělání přistěhovalců v roce 2015. Podle zprávy nyní 33 procent dospělých uprchlíků navštěvuje školy a univerzity nebo absolvovalo opatření v oblasti odborné přípravy a dalšího vzdělávání. To následně zvyšuje i příležitosti na trhu práce. Podle studie má nyní 70 procent zaměstnaných uprchlíků práci, která vyžaduje odborné nebo akademické vzdělání. Dvanáct procent zaměstnaných uprchlíků dokonce našlo práci s vyšší kvalifikací než ve své domovské zemi, píše se ve studii. Nicméně 41 procent z nich bylo stále zaměstnáno na nižší úrovni než před migrací.

65 procent zaměstnaných uprchlíků z roku 2015 pracuje na plný úvazek. To zhruba odpovídá průměru všech zaměstnaných osob v Německu, informuje deník Spiegel. Průměrná hrubá měsíční mzda uprchlíků na plný úvazek se do roku 2021 zvýší na 2037 eur (kolem 49 tis Kč). V roce 2015, tedy v roce jejich příchodu, to bylo ještě 1660 eur (skoro 40 tis Kč). To je více než v průměru vydělají Češi. Nyní je v Česku hrubá mzda v průměru 41 265 Kč.

Zároveň však uprchlíci stále vydělávají méně, než je průměr všech zaměstnanců v Německu. Například uprchlíci ve věku 18 až 25 let vydělávají pouze 74 % toho, co všichni pracující této věkové skupiny ve Spolkové republice.

„Šest let po jejich příchodu do Německa bylo dosaženo značného pokroku ve všech dimenzích integrace na trhu práce,“ říká Yuliya Kosyakova, spoluvedoucí výzkumné oblasti IAB Migrace, integrace a mezinárodní výzkum trhu práce.

Zdroj: spiegel.de, doku.iab.de, redakčně upraveno