Globální poptávka po elektrické energii se v roce 2023 pravděpodobně zvýší jen o necelá 2 procenta

Přidat na Seznam.cz

Probíhající energetická krize a hospodářský pokles zpomalí růst celosvětové poptávky po elektřině v letošním roce, ale v roce 2024 se pravděpodobně obnoví. Uvádí to zpráva Mezinárodní energetické agentury (IEA).

V roce 2023 se tempo růstu celosvětové spotřeby energie zvýší na přibližně 2 % (2,3 % v roce 2022). To je rovněž pod pětiletým průměrem před pandemií, který činil 2,4 %. V roce 2024 se očekává, že toto číslo vzroste na 3,3 % v souvislosti se zlepšenými globálními ekonomickými vyhlídkami, uvedl portál GMK Center.

Agentura se domnívá, že očekávaný růst bude pokryt obnovitelnými zdroji energie. Elektřina z obnovitelných zdrojů do roku 2024 poprvé překročí třetinu celkové světové nabídky energie. Výroba energie z vodních elektráren však v důsledku změny klimatu klesá. Klíčové tedy bude řádné plánování efektivního využívání vodních zdrojů.

„V příštích letech se celosvětová poptávka po elektřině výrazně zvýší. Očekává se, že do roku 2024 bude celosvětový růst poptávky přibližně trojnásobkem současné spotřeby elektřiny v Německu,“ uvedl Keisuke Sadomori, ředitel oddělení energetických trhů a bezpečnosti IEA.

Obnovitelné zdroje energie, které nabírají na síle, by měly přispět ke snížení globálních emisí. Očekává se, že nárůst jejich objemu v Číně a Indii bude kompenzován poklesem v ostatních zemích, kde se zvyšuje využívání obnovitelných zdrojů energie a uhlí je nadále nahrazováno plynem. Podle agentury se jen EU podílí na celkovém snížení emisí z výroby elektřiny 40 %.

V první polovině roku 2023 zaznamenala EU meziroční pokles poptávky po elektřině o 6 %. Energeticky náročná odvětví, včetně ocelářství, v reakci na vysoké ceny výrazně snížila spotřebu a omezený vliv měla i relativně mírná zima. Předpokládá se, že poptávka po elektřině v EU letos klesne o 3 %, v USA o téměř 2 %, v Číně vzroste o 5,3 %.

Jak již dříve informoval portál GMK, v červnu 2023 se ceny elektřiny v Evropě výrazně zvýšily. Faktory, které tento nárůst způsobily, byly výrobní mix, výkyvy cen plynu a emisí uhlíku a objem výroby energie z obnovitelných zdrojů.

Zdroj: iea.org, gmk.center, redakčně upraveno