Evropská unie chce důležité suroviny do roku 2030 částečně těžit sama

Přidat na Seznam.cz

EU plánuje v budoucnu sama těžit důležité rudy a nerosty. Vyplývá to z návrhu Evropské komise. Cílem je snížit závislost na Číně. Kromě těžby existují i další nápady, jak v budoucnu zajistit dodávky surovin, uvedl deník Welt a webový portál televize N-TV.

Evropská unie se má stát méně závislou na Číně, pokud jde o dodávky důležitých surovin: Do roku 2030 má být podle návrhu Evropské komise nejméně deset procent potřebných strategicky důležitých nerostů a rud vytěženo přímo v EU. Kromě toho má být nejméně 15 procent důležitých surovin recyklováno.

V návrhu, který Komise představí ve Štrasburku a který může být ještě pozměněn, úřad rovněž navrhuje, aby se nejméně 40 procent potřebných důležitých surovin ze zemí mimo EU zpracovávalo a rafinovalo v Unii. Vztahy s obchodními partnery mají být posíleny a rozšířeny o další partnery.

„98 procent našich dodávek vzácných zemin a 93 procent hořčíku získáváme z Číny,“ řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen v Parlamentu EU. Poptávka po důležitých surovinách „v příštích letech a desetiletích dramaticky vzroste“.

Suroviny, jako je lithium nebo vzácné zeminy, jsou potřebné pro výrobu baterií do mobilních telefonů nebo baterií do elektromobilů. Jsou potřebné také pro větrné turbíny. Pro realizaci přechodu na energetiku je proto důležité zajistit bezpečné dodávky surovin. I když se objevuje i kritika. Například těžba vzácných zemin je často spojena se špatnými pracovními podmínkami a poškozováním životního prostředí.

Zdroj: welt.de, n-tv.de