Energetika: Jak Vladimir Putin poprvé od září snížil cenu plynu

Přidat na Seznam.cz

Zatímco ceny energií jsou v Evropě stále obzvláště vysoké, prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina způsobilo, že ceny plynu minulý týden klesly, píše deník midilibre.fr. Vysvětlení.

Rusko je jedním z hlavních vývozců plynu a z velké části zásobuje Evropu. Ve středu 27. října vyzval Vladimir Putin společnost Gazprom, která těží a prodává zemní plyn, aby zvýšila své dodávky na starý kontinent.

„Žádám vás, abyste po skončení plnění podzemních zásobníků plynu v Rusku do 8. listopadu nebo 8. listopadu zahájili postupné a plánované práce na zvýšení objemu plynu ve vašich podzemních zásobnících v Evropě,“ řekl Vladimir Putin.

Nádrže jsou méně plné než obvykle
A od tohoto oznámení, kdy cena plynu zůstává třikrát vyšší než před šesti měsíci, zaznamenala první pokles od září, zdůrazňuje Le Parisien.

Putin se ve svém poselství zaměřuje zejména na Rakousko a Německo, uvádí televize LCI. Co se týče skladování zemního plynu v Německu, je infrastruktura „v současné době naplněna ze 70 %, zatímco v Evropské unii je naplněna ze 77 %. Za normálních okolností by měly být v tomto ročním období naplněny z více než 90 %,“ uvedli pro Le Parisien odborníci z Commerzbank, druhé největší německé bankovní skupiny.

Vyhnutí se narušení
Ceny energií v Evropě v letošním roce prudce vzrostly, protože po pandemii koronaviru a spekulacích na trhu s povolenkami na emise oxidu uhličitého došlo k nárůstu poptávky po plynu.

Francouzský prezident v projevu na okraj summitu G20 uvedl, že si nemyslí, že by ceny mohly být sníženy vzhledem k napětí na straně poptávky, ale že je důležité zabránit narušení dodávek a dalšímu zvýšení cen s blížící se zimou na severní polokouli.

Nárůst o téměř 600 %
Prudce rostoucí ceny plynu, kdy evropská referenční cena letos vzrostla téměř o 600 %, dostaly Gazprom do hledáčku Evropy. Ruská skupina dodává 35 % evropských potřeb.

Emmanuel Macron na otázku ohledně moci Gazpromu nad Evropou odpověděl: „Nejde o to, zda jsme příliš závislí na jedné společnosti, nebo ne. Jde o to, jak vytvořit alternativy. Jedinou alternativou jsou evropské obnovitelné zdroje a samozřejmě evropská jaderná energetika.“

Zdroj: midilibre.fr, Le Parisien, LCI