Čínská ekonomika sklouzává do deflace

Přidat na Seznam.cz

Čínská ekonomika se dostala do deflace, jak ve středu oznámil statistický úřad v Pekingu, spotřebitelské ceny v červenci klesly o 0,3 % oproti předchozímu roku, uvedl deník Faz a webový portál Focus.

Již v červnu ceny stagnovaly poté, co v květnu mírně vzrostly o 0,2 procenta. Výrobní ceny byly v červených číslech již desátý měsíc v řadě, když v červenci meziročně klesly o 4,4 procenta. Ceny výrobců jsou ceny, které si výrobci účtují za své výrobky. Je to poprvé od listopadu 2020, kdy v Číně klesly jak spotřebitelské, tak výrobní ceny.

Deflace je opakem inflace a označuje pokles celkové cenové hladiny. Většina ekonomů považuje dlouhodobou deflaci za nebezpečnější pro vývoj ekonomiky než mírný růst cen. Je pravda, že spotřebitelé z toho na první pohled profitují, protože musí za zboží a služby platit méně. Deflace však obvykle také snižuje zisky podniků, a nese tak s sebou například riziko snižování mezd nebo propouštění.

Pokles cen v Číně odborníci přičítají mimo jiné přetrvávající slabé spotřebitelské poptávce a problémům na trhu s nemovitostmi. Čínská ekonomika se po skončení pandemie se zotavuje pomaleji, než většina ekonomů očekávala.

Zdroj: focus.de, faz.net