Blokáda přístavů znemožňuje vývoz obilí, Ukrajina může přijít o 6 miliard dolarů

Přidat na Seznam.cz

Ukrajině hrozí, že přijde o přibližně 6 miliard dolarů, tedy kolem 135 miliard Kč nevyvezeného obilí. Ruská blokáda přístavů brání zemi dostat na trhy miliony tun pšenice a kukuřice, které měly být vyvezeny do konce června, a země závislé na ukrajinské pšenici, jako je Egypt, Turecko a Jemen, budou nuceny hledat jiné dodavatele, informuje deník 24/7 News Agency a server Street Register.

Ukrajina je jedním z největších světových producentů obilí a olejnin, přičemž až 98 % jejího celkového vývozu obilí se na trhy dodává prostřednictvím přístavů. Pouze zlomek obilí putuje do zahraničí po železnici.

Podle údajů Mezinárodní rady pro obiloviny (IGC) byla Ukrajina v sezóně 2020/2021 čtvrtým největším vývozcem obilí na světě. Na třetím místě se umístilo Rusko, na které jsou v současné době uvaleny sankce kvůli válce na Ukrajině. Obě země se společně podílejí 22 % na celosvětovém vývozu obilovin.

Ruské válečné lodě však brání nákladním lodím opustit přístavy, včetně klíčového přístavu Oděsa. Od ruského útoku na Ukrajinu 24. února tak země dostává po moři jen minimum plánovaného vývozu. Boje na jihu Ukrajiny zablokovaly v ukrajinských přístavech přibližně 100 lodí plujících pod zahraniční vlajkou, uvedly zdroje.

„Očekáváme ztráty ve výši přibližně 6 miliard dolarů,“ řekl Mykola Gorbačov, předseda Ukrajinského svazu výrobců obilí. Dodal, že Ukrajina by měla od sezóny 2021/2022 (končí v červnu) stále vyvážet přibližně 20 milionů tun pšenice a kukuřice v průměrné hodnotě 300 dolarů ( 6 700 Kč) za tunu.

Uvedl, že takový objem nelze vyvážet po železnici, protože její kapacita je přibližně 600 000 tun měsíčně. To je zhruba desetina objemu, který se přes přístavy vyvážel před válkou.

Světový potravinový program minulý týden varoval, že se na Ukrajině hroutí řetězec dodávek potravin, protože bomby postupně ničí klíčovou infrastrukturu, jako jsou mosty a železnice. Přestože se Ukrajinci mimo obléhaná města Mariupol a Charkov v současné době ještě nepotýkají s nedostatkem potravin, bude trvat roky, než se agrární sektor v důsledku války vrátí na původní úroveň.

Podle Gorbačova si ukrajinští zemědělci v současné době rozmýšlejí, zda znovu zasít, ať už kvůli obavám o svou bezpečnost, nebo kvůli obavám, že v případě pokračování války úrodu neprodají. Kromě toho v současné době nemají dostatek hnojiv ani pro ozimou pšenici, kterou na podzim zaseli, a chybí jim také palivo pro zemědělské stroje, informuje Street Register.

Zdroj: 24/7 News Agency, Street Register