EU zřídí fond pro poválečnou obnovu Ukrajiny

Přidat na Seznam.cz

Vedoucí představitelé Evropské unie se tento týden dohodnou na vytvoření mezinárodního fondu, který by pomohl financovat obnovu Ukrajiny po zkáze způsobené ruskou invazí, informuje deník Al Arabiya News a server Crypto Matters.

Ruské zničení hlavních ukrajinských měst, infrastruktury a průmyslových areálů si vyžádá obrovské finanční prostředky na obnovu po válce, uvedli představitelé EU.

„S ohledem na zkázu a obrovské ztráty, které Ukrajině přinesla ruská vojenská agrese, je Evropská unie odhodlána poskytnout podporu ukrajinské vládě pro její okamžité potřeby a po ukončení ruského náporu pro obnovu demokratické Ukrajiny,“ uvedou vedoucí představitelé po summitu 24. a 25. března podle návrhu prohlášení ze summitu.

„Za tímto účelem Evropská rada souhlasí se zřízením svěřenského fondu solidarity s Ukrajinou a vyzývá k neprodlenému zahájení příprav,“ uvádí se v prohlášení, aniž by byla uvedena jeho výše.

Úkol bude ztížen tím, že Ukrajina je nyní fakticky odříznuta od mezinárodních finančních trhů a její měna hřivna se zhroutila.

Někteří politici EU vyzvali k využití ruských aktiv zmrazených Západem, včetně přibližně 300 miliard dolarů (kolem 6 bilionu Kč) rezerv ruské centrální banky, jako peněz na obnovu Ukrajiny po ukončení agrese.

Vedoucí představitelé EU vyzvou ostatní, aby do fondu přispěli.

„Evropská rada vyzývá, aby byla včas uspořádána mezinárodní konference za účelem získání finančních prostředků v rámci Svěřeneckého fondu solidarity s Ukrajinou,“ uvádí se v návrhu závěrů summitu EU, informuje web Crypto Matters.

Zdroj: Al Arabiya News, Crypto Matters