Ničí střeva a poškozuje játra. Češi toto jídlo ale milují
V Česku najdeme některá jídla na jídelních lístcích většiny restaurací a hospod, byť se najde řada výjimek. Určité pokrmy, bez nichž by mnozí Češi nepřežili ani týden, ovšem dosti nepěkně „zatápějí“ střevům a játrům. A nejen jim.
O zdravém životním stylu se hodně mluví, i ten nejvíce zapřisáhlý milovník zdraví prospěšných potravin si ale zřejmě občas zahřeší a vydá se na nějakou tu „prasárnu“, jak se hezky česky říká. Pokud však některé takové pokrmy budete konzumovat příliš často, můžete si zadělat na (ne)pěkně zdravotní komplikace, při nichž jsou bolesti tím příjemnější projevem. Zkrátka a dobře všeho moc škodí a u takového smažáku s hranolky a tatarkou to platí trojnásob.
Česká národní zhouba
V České republice najdete smažený sýr na jídelním lístku mnoha restaurací, hospod a dalších stravovacích zařízení. Češi totiž smažák milují, důsledky nedůsledky. Jedná se nicméně o tučné a smažené jídlo, které má dosti negativní vliv na naše zdraví. Předně je nutné zmínit, že jde o pokrm velmi kalorický. Pokud si dáte smažený sýr společně s hranolky, určitě jste už po jediném jídle na více než polovině denního příjmu kalorií. Tělesné kilogramy tak mohou stoupat do závratných výšin.
Chceme-li se podívat na to, jak nám oblíbená pochoutka ničí zdraví, musíme se zaměřit na smažená jídla obecně. Ta mají negativní vliv na játra a zažívání, přičemž nejčernějším scénářem je nádorové onemocnění, a to především rakovina tlustého střeva (odborně kolorektální karcinom). Že se vás tato nemoc netýká? Do roku 2015 byla Česká republika první na světě v počtu výskytů zhoubných nádorů daného orgánu. Od té doby jsme trošíčku pokročili, nicméně riziko tohoto závažného onemocnění nadále visí ve vzduchu „provoněném“ přepáleným olejem. Že nemáte žádné příznaky, přitom nemusí nic znamenat.
„Bezpříznakové období kolorektálního karcinomu totiž může trvat i několik let,“ cituje lékaře Júlia Örhalmiho web iDnes.
Upozorňujeme: játrům ve větším množství neprospívá ani majonéza či tatarská omáčka. Celou základní trojici ingrediencí pro Čechy zbožňovaný pokrm tak máme pěkně pohromadě.

Výrazně záleží na přípravě
Smažák může být nezdravý a nezdravější. Záleží kupříkladu na tom, jak se připraví. Pokud vstoupíte do restaurace a už ve dveřích vás praští do nosu aroma přepálených tuků, raději se otočte a dejte si postní den. Smažená jídla na přepálených tucích obsahují velké množství škodlivých látek. Kromě toho, že působí karcinogenně, nadměrně zatěžují játra. Vzhledem k tomu, že ta jsou centrálním orgánem metabolismu, jejich nadměrná zátěž organismu rozhodně neprospěje.
„Nyní, když cena surovin včetně oleje roste, jej některé menší restaurace dost často nemění. Zejména ty, které nemají možnost šplhat s cenami dost vysoko,“ uvedl pro Denik.cz šéfkuchař Pavel Švestka z Národního týmu kuchařů.

Co dalšího škodí játrům a střevům?
Existují pochopitelně i další pokrmy, které vašim játrům a střevům rozhodně neprospějí. Měli byste je tedy ve stravě minimálně omezit, abyste mohli pomýšlet na pobírání stále se vzdalujícího důchodu. Jaké potraviny těmto orgánům ještě škodí?
- Uzeniny jsou často plné konzervantů, solí a nasycených tuků, což může mít negativní vliv na zdraví střev. Navíc mohou zatěžovat i játra.
- Ze stejných důvodů je vhodné omezit i konzumaci konzervovaných potravin.
- Játrům a střevům neprospívá ani častá konzumace červeného masa, jež může být hůře stravitelné a obsahuje nasycené tuky, s nimiž si právě játra příliš netykají.
- Ve větším množství byste neměli popíjet slazené nápoje a celkově se je vhodné vyhnout umělým sladidlům.
Alkohol jako metla jater a střev
Na závěr se ještě zaměřme na zabíjení, resp. zapíjení alkoholem. Pokud si dáte po smažáčku šťopičku něčeho silnějšího, v menším množství si už vzhledem k výše zmíněnému asi o mnoho více neuškodíte. Pokud však pravidelně splachujete mastnotu 10 pivy a nějakým tím panáčkem, vaše orgány vám rozhodně nebudou vděčné. Alkohol dlouhodobě a ve větším množství může vést i k chronickým problémům se střevy a k poškození jaterních buněk. Zkrátka a dobře to nedělejte!
Tip na závěr: chcete-li si sýr a hranolky připravit zdravěji, udělejte si je v horkovzdušné fritéze. Možná vás překvapí, jak budou dobré a křupavé. Zapít je můžete malým pivem.
Zdroje: Healthline, Masarykův onkologický ústav, NZIP, Deník