Ukrajinský státní rozpočet v době války. Téměř 60 procent výdajů míří na obranu a bezpečnost

Přidat na Seznam.cz

Tiskové oddělení ukrajinského ministerstva financí nedávno oznámilo aktuální čísla týkající se investic do bezpečnosti a obrany v prvním čtvrtletí roku 2024. Podle oficiálních údajů činily výdaje všeobecného fondu státního rozpočtu na tento sektor ohromujících 408,2 miliardy UAH (asi 244 miliard korun), píše server Epravda.

Z celkového objemu tvoří výdaje na bezpečnost a obranu 58,9 %, což ilustruje význam, který ukrajinská vláda přikládá zajištění bezpečnosti své země a jejích občanů.

Tyto finanční prostředky byly cíleně alokovány na několik klíčových oblastí. Část z nich je vyhrazena pro finanční zabezpečení vojenského personálu a policistů, kteří denně riskují své životy při ochraně země a občanů. Další část se využívá pro nákup moderního vojenského a speciálního vybavení, zbraní, střeliva a osobních ochranných prostředků, což je klíčové pro udržení armády na vrcholné úrovni a zajištění efektivní obrany.

Investice také zahrnují finanční podporu pro zdravotní péči vojáků a policistů, kteří byli zraněni v bojových operacích nebo při plnění svých povinností. Kromě toho jsou prostředky využity na další operativní náklady, jako jsou pohonné hmoty, potravinářské výrobky a další zabezpečovací opatření.

Server Epravda každopádně píše, že tato historicky vysoká úroveň investic do bezpečnosti a obrany podtrhuje odhodlání Ukrajiny bránit svou suverenitu a zajistit bezpečnost svých občanů. Mělo by jít významný krok směrem k posílení obranných schopností země v době nejistoty a změn v mezinárodním prostředí.

Zdroj: Epravda