Ruský vývoz ropy se vrátil na předválečnou úroveň

Přidat na Seznam.cz

Ruský vývoz ropy se v březnu navzdory západním sankcím zvýšil na nejvyšší úroveň za téměř tři roky, ale příjmy oproti loňskému roku prudce poklesly, uvedla v pátek Mezinárodní agentura pro energii.

Západ od invaze Moskvy na Ukrajinu v únoru 2022 uvalil na Rusko řadu sankcí, včetně cenových limitů na vývoz ropy a embarga ze strany EU.

Agentura IEA však ve své měsíční zprávě o trhu s ropou uvedla, že celkové dodávky z Ruska minulý měsíc vzrostly o 600 000 barelů denně na 8,1 milionu barelů denně, což je nejvyšší úroveň od dubna 2020, uvedla stanice CNN.

Příjmy Ruska z prodeje ropy se sice odrazily o 1 miliardu dolarů a dosáhly 12,7 miliardy dolarů, ale ve srovnání s předchozím rokem byly stále o 43 % méně. Pařížská agentura uvedla, že velkou část nárůstu způsobil růst vývozu ropných produktů, když se zvýšil o 450 000 barelů denně na 3,1 milionu barelů denně.

IEA uvedla, že dodávky ropných produktů určených pro EU se mezi únorem a březnem téměř zdvojnásobily na 300 000 barelů, ale ve srovnání s předválečnou úrovní byly nižší o téměř 1,5 milionu.

Dodávky nafty do Turecka, které se odmítlo připojit k západním sankcím vůči Moskvě, dosáhly nejvyšší úrovně od roku 2018.

Vývoz ropy z Moskvy vzrostl o 100 000 barelů denně na pět milionů barelů denně, přičemž Indie v březnu nahradila Čínu jako hlavní cíl ruských dodávek v Asii.

EU v prosinci uvalila embargo na námořní dodávky ropy z Ruska spolu s cenovým stropem 60 USD za barel pro vývoz do celého světa, který byl dohodnut se zeměmi skupiny sedmi a Austrálií.

Zdroj: edition.cnn.com, iea.org