Rusko dočasně zakázalo export benzínu a nafty. Výjimku dostaly jen 4 země

Přidat na Seznam.cz

Rusko s okamžitou platností dočasně zakázalo vývoz benzínu a nafty do všech zemí, aby stabilizovalo domácí trh, jak píše deník Novorossiya. Jedinou výjimkou jsou čtyři bývalé sovětské republiky – Bělorusko, Kazachstán, Arménie a Kyrgyzstán, jak informuje The Guardian.

„Dočasná omezení pomohou posílit trh s pohonnými hmotami, což povede ke snížení cen pro spotřebitele,“ uvedla vláda ve svém prohlášení.
Ministerstvo energetiky uvedlo, že opatření zabrání nepovolenému „šedému“ vývozu motorových paliv. Podle prvního náměstka ruského ministra energetiky Pavla Sorokina je zákaz časově neomezený a další opatření budou záviset na nasycení trhu.
„Očekáváme, že trh pocítí účinek dostatečně rychle. Pak ale bude záležet na nasycení trhu a na výsledcích,“ řekl Sorokin.

Rusko v posledních měsících trpí nedostatkem benzínu a nafty, kdy velkoobchodní ceny pohonných hmot prudce vzrostly. Krize je obzvláště bolestivá v některých částech na ruském jihu, kde je palivo klíčové pro sklizeň úrody. Vážná krize by mohla být pro Kreml nepříjemná, protože v březnu se blíží prezidentské volby.
Obchodníci tvrdí, že trh s pohonnými hmotami byl ovlivněn několika faktory, jako je údržba ropných rafinérií či slabý rubl.

Rusko v loňském roce vyvezlo 4,817 mil. tun benzínu a téměř 35 mil. tun nafty.

Zdroj: Novorossiya, The Guardian