Putin říká, že Evropa nemá žádnou okamžitou alternativu k ruskému plynu

Přidat na Seznam.cz

Prezident Vladimir Putin prohlásil, že Evropa v současné době nemá alternativu k dodávkám ruského plynu a jakýkoli pokus o ukončení těchto dodávek bude mít pro ekonomiku kontinentu obrovské negativní důsledky, informuje portál Rigzone a deník Euractiv.

„Rozumná náhrada pro Evropu prostě neexistuje,“ řekl Putin v televizním projevu, když zahajoval jednání o současných výzvách pro ruské energetické podniky. „Na světovém trhu prostě nejsou žádné volné objemy a dodávky z jiných zemí, především z USA, které mohou být posílány do Evropy, budou pro spotřebitele mnohonásobně dražší.“

Varování přichází v době, kdy evropské společnosti a vlády zvažují, jak reagovat na Putinův příkaz začít platit za plyn v rublech. Pokud se nepodřídí, hrozí jim přerušení dodávek.

Evropská komise uvedla, že přechod na ruskou měnu by porušil sankce uvalené na Moskvu po invazi na Ukrajinu. Společnosti mají jen několik týdnů na to, aby se rozhodly, co udělají. Nařízení se vztahuje na dubnové dodávky a většina těchto plateb je splatná v květnu.

Začátkem tohoto měsíce Putin varoval, že jakékoli odmítnutí platit v rublech bude mít za následek přerušení dodávek.

Na čtvrtečním jednání Putin své varování před případným přerušením dodávek nezopakoval, ale uvedl, že jeho vláda vidí „problémy s platbami za ruské exportní dodávky energie, protože banky z nepřátelských států zpožďují převody peněz“. Podrobněji se k tomu nevyjádřil.

Mezitím bude Rusko pracovat na tom, aby se zbavilo závislosti na odběratelích energií ze Západu, řekl Putin, informuje Euractiv.

„Budeme vycházet z toho, že v dohledné budoucnosti se dodávky energie ze Západu budou zmenšovat,“ řekl. „Proto je důležité upevnit trend posledních několika let a krok za krokem přesměrovat náš vývoz na rychle rostoucí trhy na jihu a východě.“

V závěrečném projevu Putin vyzval k rozšíření ruských exportních sítí ropy a plynu a ke zvýšení kapacity arktických a tichomořských ropných přístavů. Nařídil vládě, aby do 1. června připravila plán na vybudování dodatečné infrastruktury.

Na trhu s ropou nyní dochází k určitému přesměrování ruských objemů. Mnozí klíčoví odběratelé buď odmítají odebírat ruské energie, nebo se zavázali, že po vypršení svých kontraktů je odebírat nebudou. Přesto se Rusku daří posílat část ropných toků do Asie a lákat kupce na vysoké slevy.

Přesměrování ruských toků zemního plynu z Evropy do Asie není možné, protože národní plynovodní systémy směřující na východ a na západ fungují nezávisle. Společnost Gazprom PJSC zvažuje vybudování propojovacího plynovodu, pokud podepíše třetí smlouvu o dodávkách s Čínou.

Zdroj: RIGZONE, Euractiv