Němci obsazují polské benzínky ve velkém

Přidat na Seznam.cz

Polsko zaznamenalo výrazný nárůst benzinové turistiky z Německa poté, co polská vláda rozhodla o snížení daně z pohonných hmot z 23 na 8 procent, informuje server Remix a server Forsal.

Ve Slubicích, které leží hned za polsko-německou hranicí, může nyní řidič natankovat za pouhých 1,14 eura za litr, tedy asi 27,5 korun. Již v úterý byl na čerpacích stanicích ve Slubicích mnohem větší provoz než obvykle.

Jeden ze zaměstnanců čerpací stanice novinářům řekl, že v poslední době přibylo 20 procent zákazníků a že během víkendu se očekává stoprocentní nárůst.

Současná situace silně zasahuje německé čerpací stanice. Už jsem byla nucena upravit otevírací dobu, protože lidé málokdy tankují po 18. hodině.

Na jedné straně Polsko snížilo DPH na pohonné hmoty, zatímco na druhé straně Německo zavedlo daň z emisí Co2, což mělo dopad na německé čerpací stanice.

Polské čerpací stanice mezitím lákaly německé řidiče na atraktivní ceny. Litr paliva Super je v Polsku v současné době přibližně o 0,50 EUR (cca 12,5 korun) levnější než v Německu. Při cestě do Polska však ušetří pouze ti, kteří se nacházejí v blízkosti německých hranic.

Zdroj: Remix, Forsal