Čínský státní dluh brzy překročí ekonomický výkon

Přidat na Seznam.cz

Podle evropské ratingové agentury Scope čínský státní dluh za několik let překročí roční výkon ekonomiky, uvedl deník Spiegel a webový portál Cash.

Podle analýzy, kterou v pátek získala tisková agentura Reuters, by měly dluhy do roku 2027 překročit 100 % hrubého domácího produktu. Zhoršující se střednědobý hospodářský výhled vytváří ještě větší tlak na čínské veřejné finance, zatímco tempo reforem se zpomalilo. Ratingová agentura v květnu snížila úvěrové hodnocení druhé největší ekonomiky světa po USA z A+ na A, zůstává však na vysoké úrovni poblíž nejvyššího ratingu AAA.

V roce 2019, před vypuknutím pandemie, by se závazky stále pohybovaly na úrovni 60 %. Vysoké náklady v boji také proti ekonomickým důsledkům pandemie by je v roce 2022 vyhnaly na 77 procent. „Čínské úřady se snaží řešit finanční nerovnováhu, včetně vysokého zadlužení ústředních a místních vlád a zároveň přejít na model růstu založený na spotřebě prostřednictvím strukturálních reforem,“ uvedli analytici.

Centralizovaný model čínské ekonomiky může usnadnit provádění účinných reforem, protože vláda kontroluje velkou část domácí ekonomiky, včetně bankovního sektoru. „Zvýšilo se však riziko politických přešlapů,“ uvedli analytici společnosti Scope. Například rychle rostoucí stínový bankovní sektor ztěžuje zásahy v případě otřesů na finančních trzích a v celé ekonomice.

„Zároveň se vyhlídky růstu Číny odchylují od vládních cílů, a to i v důsledku významných demografických změn,“ uvedli. Podle nejchmurnějších scénářů by se počet obyvatel mohl do roku 2050 snížit přibližně o 200 milionů. To je další důvod, proč střednědobý růstový potenciál pravděpodobně oslabí na zhruba čtyři procenta. K dosažení vládního cíle zdvojnásobení ekonomického výkonu v letech 2021 až 2035 by však byl nutný roční růst o necelých pět procent.

Podle odborníků z agentury Scope patří mezi nezbytné strukturální reformy zavedení neutrálnější konkurence mezi velkými státními podniky a soukromými společnostmi a také opatření na trhu práce, jako je zvýšení věku odchodu do důchodu. Vzhledem ke stárnutí populace je žádoucí také zvýšení účasti žen na trhu práce.

Zdroj: cash.ch, spiegel.de