Toto si ráno přidávám navíc do kávy. Moje hladina cukru a cholesterolu je stále v pořádku
Káva neznamená pouhý nápoj. Pro mnoho lidí se jedná o rituál, který jim dodává energii na celý den. Možná ani vy si nedovedete představit začít den bez šálku kávy. Někteří si dokonce chuť kávy zpestří různými přísadami jako cukr, mléko, máslo, skořice nebo kokosový olej. Podívejme se na to, jaký vliv mají sladidla na vaše zdraví.
Káva s máslem. Zdravý nebo kalorický nápoj?
Jednou z variant, která si rychle získává na popularitě, je tzv. bulletproof káva. Tedy nápoj, jehož základem je kvalitní zrnková káva, přepuštěné máslo a MCT olej. Máslovou kávu lze připravit i zcela jednoduše, a to přidáním lžíce másla do šálku černé kávy.
Podle vybraných odborníků může máslová káva zlepšovat koncentraci a být zdrojem energie bez prudkého výkyvu hladiny cukru v krvi. Například renomovaný neurolog David Perlmutter ještě zmiňuje pozitivní vliv kávy na naše střeva.
Káva s máslem je posilující nápoj, kdy máslo zvýrazňuje kofein a přirozené živiny v kávě. Tuky obsažené v másle jsou tráveny pomalu a poskytují tak stabilní a dlouhodobý zdroj energie. Zajímavé je, že máslová káva také přispívá k hubnutí a výborně se hodí pro keto dietu, která omezuje příjem cukrů a nahrazuje je bílkovinami a tuky. Díky kávě s máslem se udržíte v parametrech ketogenní diety a současně za den získáte potřebný počet kalorií. Nápoj také může pomoci dosáhnout ketózy, kdy tělo spaluje jako hlavní zdroj energie tuky, nikoliv cukry.
Káva se skořicí podporuje metabolismus
Další oblíbenou přísadou do ranní kávy je skořice, které podtrhuje přirozenou chuť kávy, zrychluje metabolismus a podporuje spalování tuků. Tyto vlastnosti ji předurčují k tomu být ideálním nápojem při dietě. Skořice je zároveň známá pro své antioxidační a protizánětlivé účinky.
Skořice také napomáhá regulaci krevního cukru. Podporuje totiž snižování hladiny cukru v krvi, protože zlepšuje citlivost na inzulin a napomáhá zpomalování rozkladu sacharidů v trávicím traktu. Tedy konzumace skořice stabilizuje hladinu cukru v krvi, což může být užitečné i pro lidi s cukrovkou 2. typu.
Pokud tedy kávu nepřesladíte, ranní káva se skořicí vám nezpůsobí nárůst cukru v krvi i v případě diabetu. Nezapomínejte také, že člověk by měl denně zkonzumovat maximálně šest lžiček cukru.

Káva s přírodními sladidly nebo mlékem
Pokud nepreferujete přísadu v podobě mléka například z důvodu intolerance na laktózu nebo veganského způsobu života, můžete zvolit rostlinné alternativy jako mandlové, sojové nebo ovesné mléko. Vybírejte neslazené varianty, které nezpůsobí výkyvy hladiny cukru.
Zkuste se vyhnout nadměrnému cukru i používání sladidel. Kávu ale můžete dále obohatit stévií nebo medem, ten je považován za všelék. Pokud tedy nahradíte cukr medem, budete podporovat svoji obranyschopnost a posílíte vlastní zdraví.
Jak si vychutnat kávu bez obav
Pokud se potýkáte se zdravotními problémy, měli byste konzumaci kávy konzultovat se svým lékařem. V každém případě by mohlo pomoci nepít kávu na lačno, ale až hodinu po probuzení. Jestli máte například vysoký cholesterol, mohlo by na vaše zdraví mít negativní vliv přehnané množství vypité kávy. Zároveň raději pijte filtrovanou kávu než nefiltrovanou. Filtrovaný nápoj totiž obsahuje méně cafestolu a kahweolu. Na druhé straně některé studie ukazují, že káva může mít na cholesterol i pozitivní vliv. U někoho totiž dochází ke zvyšování hladiny dobrého cholesterolu. Současně káva obsahuje antioxidanty chránící cévy před poškozením.
Všeobecně platí, že nic se nemá přehánět a na každého může káva působit individuálně. Pokuste se vyhnout nadměrnému množství kávy nebo přílišné konzumaci přísad jako másla, cukru, skořice nebo kokosového oleje. Zaměřte se také na kvalitní kávu, která by měla být co nejčerstvější a příjemně chutnat. Káva by neměla být trpká, nepříjemně hořká nebo vodová.
Kávu pijte s rozmyslem, ale faktem zůstává, že ranní nápoj může vaši aktivitu nakopnout na celý den. Nezapomínejte na dostatek pohybu, pitný režim a vyváženou stravu s omezením cukrů a naopak bohatou na nenasycené mastné kyseliny, které podporují vychytávání cholesterolu.
Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, academic.oup.com, drperlmutter.com, medicalnewstoday.com