Otestovali jsme 100% pomerančové džusy v supermarketech. Pozor si dejte hlavně na ty z koncentrátu
Pomerančový džus patří k nejoblíbenějším snídaňovým nápojům. Ne vždy se však může jednat o chutný způsob získávání vitaminů. Většina džusů totiž vůbec není čistou ovocnou šťávou. V mnoha případech jde o koncentrované šťávy smíchané s vodou a spoustou cukrů. Ani označení 100% nemusí znamenat výhradně ovoce!
Ve světe ovocných džusů se rozlišují tři důležité pojmy, ovocná šťáva, nektar a koncentrát. V obchodě se rozdíl mezi jednotlivými druhy může kvůli podobným balením ztratit. Člověk tedy místo doslova tekutého ovoce může snadno sáhnout po vodě s citrusovým aroma a ohromnou náloží cukru. Skutečných šťáv z čerstvě vymačkaného ovoce je přitom v regálech obchodů poskrovnu.
Jak se v tom vyznat
I když se balení zdají na první pohled identická, rozdíl trénované oko pozná okamžitě. A nestačí jen koukat po cifře 100%. Pravidla ohledně jejich názvů však určuje vyhláška 248/2018 Sb z roku 2018. Podle té je možné nazývat slovem džus nebo juice produkty splňující definici ovocné či zeleninové šťávy. Tedy nápoje obsahující jen tekutiny vyrobené přímým lisováním z ovoce. Pro takové nápoje lze použít i název mošt.
Mezi ty úplně nejkvalitnější patří kousky s označením fresh nebo přímá šťáva. V takovém případě se jedná o skutečné „tekuté ovoce“. Nulové úpravy, ředění nebo doslazování. Jejich jedinou nevýhodou je nižší trvanlivost a výrazně vyšší cena. Některé se mohou vyšplhat klidně až ke stovce.

100% koncentrát
Zákon však povoluje nazývat slovíčkem džus nejen takzvané fresh šťávy, které by si člověk mohl vymačkat sám. Záleží na drobných detailech. Džus totiž může být i nápoj vyrobený z ovocného koncentrátu. Stačí totiž, aby výrobce koncentrát ničím nenastavoval. To znamená žádné extra cukry a ředění vodou jen do takové míry, aby objem odpovídal čerstvé šťávě před koncentrací.
Koncentrát se vyrábí odpařením vody z vymačkané šťávy. Do této kategorie spadají i výrobky z rajčat, která se považují za ovoce. Že se jedná o výrobek z koncentrátu, musí být uvedeno na obalu. Aby mohl být označován za džus, nesmí obsahovat žádné další umělé složky. Konkrétně třeba konzervanty a umělá sladila. Mohou se do ní však vracet přírodní aroma, které se při procesu vypařilo.
Pozor na nektar a sirup
Pokud člověk hledá to nejzdravější z džusů, měl by se obloukem vyvarovat produktům s označením ovocný nektar. V takovém nápoji se obvykle podíl ovocné složky pohybuje v poměru někde mezi 25-50 %. Záleží na použitém ovoci. Do šťávy anebo koncentrátu se tak přidává větší množství vody a chuť se dohání cukry a jinými sladidly. Obsahovat mohou i konzervanty.
Takový nápoj je spíš podobný limonádě. Slouží spíš k uhašení žízně než k přísunu vitamínů. Opravdový pozor je však třeba dávat si na nápoje s označením sirup. V takových je ovocné aroma často jedinou přírodní složkou. Obsah cukru u nich často může být i více než poloviční. Nutno dodat, že se v drtivé většině případů před pitím výrazně ředí vodou.

Rozdíly v cenách
Kromě různých složení je největší rozdíl především v cenách. Zatímco za litrovou lahev nektaru zaplatíte v obchodě klidně někde mezi 30-40 korunami, u koncentrátů cena většinou přesahuje hranici padesáti korun. Pokud si však chcete dopřát tu skutečně nejkvalitnější a nejčerstvější ovocnou šťávu, budete muset do kapsy sáhnout ještě hlouběji. Cena se od zhruba sedmdesáti korun může vyšplhat klidně i přes stovku.
Zdroje: BezpečnostPotravin, dTest, Akademie kvality
