Na tyto burgery se sjíždí celé Česko. Kdo je ochutná, už nikdy nebude chtít jiné
Bugery jsou oblíbenou i démonizovanou pochutinou, kterou si můžete dát na mnoha místech Česka. Zatímco v některých fastfoodech si řada lidí příliš nepochutná, existují i podniky, jejichž produkty si s největší pravděpodobností zamilujete na první kousnutí.
Hamburgery, tedy plátky mletého masa vložené do žemle se zrodily před více než 130 lety, a to zcela nepřekvapivě v německém Hamburku. Hit se z nich ovšem stal až za Atlantikem, kam se dostaly společně s námořníky a migranty z Evropy. Nakonec se však na „starý kontinent“ vrátily. Hamburgery tedy urazily dlouhou historickou a geografickou cestu. V průběhu let se také měnily. Dnes už tak nemají pověst pouze nezdravé pochutiny, která vám ucpe cévy a nakonec vás zahubí. Mohou být totiž přeci jen o něco zdravější. A navíc výtečné. Kam vyrazit na ty nejlepší v Česku?
Výtečné burgery v Praze
Mezi nejvyhlášenější pražské burgrárny patří nepochybně Dish Fine Burger Bistro, které najdete na Vinohradech. V nabídce přitom naleznete nejen 12 druhů burgerů včetně vegetariánské varianty, ale také moderní smash bugery. Co že to je? Jedná se o variantu s velmi tenkým plátkem masa, které má po ugrilování křupavou kůrčičku a šťavnatý vnitřek. Některé burgrárny se přitom na takové druhy přímo soustředí. V Praze je to např. podnik s příznačným názvem FATFUCK Smash Burgers, jejž najdete hned na třech místech (jedna pobočka se navíc nachází i v Brně).
V hlavním městě České republiky, konkrétně na Praze 8 je možné navštívit rovněž Hadog Burgers, což je podnik specializující se na americké burgery, přičemž získal mnohá ocenění. Za zmínku nepochybně stojí také restaurace Želva beers & burgers na Praze 3. Zde gurmáni kvitují nejen burgery, ale jak sám název napovídá, rovněž výborné čepované pivo. Doporučit vám každopádně můžeme rovněž Hillbilly (Praha 7), Fat Cat (Staré město) nebo Hoxton Burgers, což je podnik mající aktuálně dvě pobočky (Praha 2 a Praha 3).

Populární burgrárny v dalších městech
Výborné burgery si můžete dát rovněž v Brně, kde lze navštívit např. dvě pobočky podniku zvaného Burger Inn, jež se nacházejí v ulicích Beethovenova a Skácelova. Legendární je rovněž Būcheck, což je food truck s konceptem jídla v housce, který nabízí např. Býk Mek. Za zmínku pak jistě stojí i bistro s názvem Mikrofarma Jakubák, jenž se specializuje na dobroty vyrobené z masa od místních zemědělců, kteří zvířatům zajišťují dobré podmínky. Nachází se v ulici Běhounská. Pobočku má ovšem i v Praze.
Ochutnat výtečné burgery lze i v mnoha dalších českých městech. Podniků však můžeme pochopitelně uvést jen několik. V Ostravě je např. možné vyrazit do restaurace Arrows přímo u baseballového stadionu, která se sice na burgery nespecializuje, ale ochutnat lze výborné kousky. Velmi dobře hodnocené jsou rovněž podniky jako Němý medvěd (Mělník) nebo Burgr’s Club (Lednice). Zřejmě každé alespoň trochu větší město má ovšem burgrárnu, kterou vám někdo z místních určitě doporučí.
Je libo burger bez masa?
Jak vidno, burgery už dávnou u nás nejsou jen doménou klasických fastfoodů, kde se jde sice najíst dobře, ale dosti nezdravě. V současné době je možné navštívit podniky, ve kterých sice nemusí být mnohé podávané pokrmy také dvakrát zdravé, ale zaujmou originálními recepty, domácími surovinami nebo autentickým stylem. V mnoha burgrárnách si je navíc možné dát burgery z bio masa od českých chovatelů, které je možné označit nejen za zdravější, ale také za etičtější vůči zvířatům i vůči životnímu prostředí.

V současné době si lze dát v mnoha restauracích vegetariánské či veganské burgery, které jsou výtečné i pro „masožravce“. Navštívit je navíc možné podniky, které se na takové produkty specializují. Vynikající burgery bez masa tak lze v Praze ochutnat např. Belzepubu na Žižkově nebo ve vegangrillu The Backyard Kotva na Starém městě. V Brně vám můžeme určitě doporučit hned šest poboček projektu Forky’s. Takové podniky budou v ČR určitě přibývat. Objevujte tedy nová místa a chutě, které mohou být velmi variabilní.
Zdroje: Aktuálně, Veggiezone, Forbes, Apetit Online, iRozhlas, Forbes