Toto jídlo je český národní poklad. Cizinci by za něj vraždili. Toto je nejlepší recept od mojí babičky
Česká kuchyně je plná pochoutek, na které nedáme dopustit. Rádi se k nim vracíme, stejně tak se ale popularitě těší u zahraničních turistů. Ti si na tyto pokrmy rádi zajdou do některé z tradičních restaurací, dají si pivo a vychutnají si pohodové posezení.
Mezi klasická česká jídla lze zařadit hned několik specialit. Může se jednat o vyhlášené vepřo, knedlo, zelo, zabijačkové speciality, sekanou, smažený sýr, moravského vrabce a mnoho dalších. Pomyslné přední příčky nicméně zaujímá svíčková na smetaně.
Hutná zeleninová omáčka, křehké maso
Svíčkovou na smetaně většině Čechů není potřeba představovat. Tuto hutnou omáčku připravovanou z kořenové zeleniny, s křehkým hovězím masem a knedlíkem jednoduše milujeme. Stejně jako u všeho, i u tohoto jídla se chutě u každého mírně liší. Někdo má radši, když je omáčka sladká, někdo naopak preferuje kyselejší. Někteří nedají dopustit na brusinkový terč, jiní se bez něj obejdou.
Zajímavé je, jak dlouho je svíčková na smetaně součástí naší kuchyně. Už ve středověku se připravovalo jídlo z hovězí pečeně, které bylo předchůdcem dnešní svíčkové. Místní řezníci měli za úkol jednou za rok pro své tovaryše uvařit večeři. Tato večeře se konala po letních prázdninách, kdy se tovaryši opět vrátili do učení. Večeře v podobě hovězí pečeně se podávala při svíčkách. A proto tomu tehdejší lidé říkali svíčková.
Klasická omáčka, jakou známe dnes, pochází někdy z období kolem roku 1826. Zmiňuje ji přitom slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová.

Kvalitní maso je základ
Abyste svou rodinu tímto nedělním obědem ohromili, dejte si v prvé řadě pozor na správný výběr masa. Někteří kuchaři se shodují v tom, že je škoda do tohoto pokrmu používat pravou hovězí svíčkovou. Název tohoto kousku masa sice může svádět k omylu, ve skutečnosti je ale jen odvozen od tvaru svíce, který připomíná. Hodí se nicméně spíše na bifteky nebo steaky.
Pro přípravu svíčkové na smetaně proto raději použijte jiné kvalitní hovězí maso. Skvěle se hodí zadní šál nebo falešná svíčková. Zajděte ideálně k místnímu řezníkovi a nechte si poradit kousek masa, který se k tomuto účelu hodí opravdu nejvíce.

Recept na dokonalou svíčkovou na smetaně
Budete potřebovat:
- 1 kg hovězí falešné svíčkové
- 100 g anglické slaniny v celku
- 50 g másla
- 100 g mrkve
- 60 g celeru
- 65 g petržele
- 100 g cibule
- 1 sladké jablko
- 750 ml hovězího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička hladké mouky
- Divoké brusinky
- Menší citron
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce hořčice
- 2 bobkové listy
- 10 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- Řepkový olej
- Sůl a pepř
Nejprve si nakrájejte 50 g slaniny na kostičky. Zbývajících 50 g nakrájejte na delší špalíčky vhodné ke špikování. Dejte je na chvíli zmrazit. Pro špikování si připravte také dvě mrkve, které očistěte a nakrájejte.
Ztuhlou slaninu vyjměte z mrazáku a použijte ji společně s mrkví k prošpikování masa. Celek svažte provázkem, osolte a opepřete.
Vezměte si středně velký hrnec a rozpalte v něm trochu oleje. Maso důkladně opečeme ze všech stran a vložíme do pekáče. Do výpeku v hrnci přidejte další trochu oleje, máslo a slaninu na kostičky. Následně očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu (tedy mrkev, celer a petržel). Po chvíli přidejte i cibuli nakrájenou na jemno. Restujte dozlatova. Na závěr přidejte ještě na kostičky nakrájené jablko a lžíci cukru a nechte zkaramelizovat.
Z citronu si nastrouhejte žlutou kůru a odložte ji zatím bokem. Zbytek citronu odkrájejte tak, aby na něm nezbyla žádná bílá dužina a přidejte jej rovněž do základu na omáčku. Přidejte lžíci hořčice a vše krátce povařte. Následně přilijeme vývar a necháme chvíli probublávat.
Do sáčku na koření si vložíme celý pepř, bobkový list a nové koření a vložíme jej k masu do pekáče. Následně maso přelijeme restovanou zeleninou z hrnce. Pekáč přiklopíme poklicí a necháme péct zhruba 2 hodiny na 160 °C.
Po uplynutí této doby vyndáme maso a dáme jej stranou. Z pekáče vytáhneme sáček s kořením. Celý základ pak zpátky přelijeme do hrnce a přivedeme k varu. V misce si rozmícháme jednu lžičku hladké mouky se smetanou a přilijeme do hrnce. Vše zhruba 20 minut povaříme. Poté vše rozmixujeme. Na závěr zjemníme dvěma lžícemi másla a ochutíme trochou citronové kůry. Podle chuti přidáme sůl a pepř. Podáváme s karlovarským knedlíkem.
Zdroje: hradec.rozhlas.cz, kupi.cz