Západ vyšetřuje kryptoměnové transakce. Panují podezření na nezákonné převody do Ruska

Přidat na Seznam.cz

Spojené státy a Velká Británie vyšetřují několik kryptoměnových transakcí v hodnotě více než 20 miliard dolarů (asi 460 miliard korun), které proběhly přes virtuální burzu se sídlem v Rusku, informoval server Kyiv Independent.

Transakce byly údajně provedeny prostřednictvím ruské směnárenské skupiny Garantex s využitím kryptoměny Tether vázané na dolar. Spojené státy a Velká Británie uvalily sankce na převody přes Garantex kvůli podezření, že umožňují finanční trestnou činnost a nezákonné převody do Ruska.

Západní země zahájily od začátku rozsáhlé invaze několik kol sankcí proti Rusku a osobám spojeným s Vladimirem Putinem v naději, že vyčerpají zdroje příjmů, o nichž se předpokládá, že pomáhají financovat válku.

V nedávné době přijala EU balíček sankcí zaměřených na dalších 106 osob a 88 subjektů zapojených do ruské agrese proti Ukrajině. Seznam zahrnuje společnosti z Indie, Srí Lanky, Číny, Srbska, Kazachstánu, Thajska a Turecka.

EU rovněž uvalila na 27 subjektů přísnější omezení vývozu zboží a technologií dvojího užití, které by mohly přispět k technologickému rozvoji ruského vojenského sektoru, a zavedla vývozní omezení na komponenty používané k vývoji a výrobě bezpilotních letounů.

Spojenci Ukrajiny také zmrazili ruská aktiva v hodnotě přibližně 300 miliard dolarů již v únoru 2022, kdy začala plnohodnotná invaze.

Zdroj: Kyiv Independent