V Rusku zahájí kontrolu obchodních řetězců. Náklady na slepičí vejce předstihly inflaci a v loňském roce vzrostly až o 60 %

Přidat na Seznam.cz

Ruský antimonopolní úřad v úterý oznámil, že v souvislosti s rostoucími cenami vajec provede kontroly v největších řetězcích supermarketů v zemi, píše server The Moscow Times.

„Inspekce budou prováděny s cílem posoudit, zda mezi maloobchodními řetězci nedošlo k dohodám narušujícím hospodářskou soutěž, které by mohly vést ke zvýšení cen sociálně důležitého zboží,“ uvedl ruský antimonopolní úřad (FAS) ve svém prohlášení a dodal: „To zahrnuje i kontrolu cen slepičích vajec.“

Mezi největší řetězce supermarketů, kterých se kontroly týkají, patří Auchan vlastněný Francií, obchody provozované skupinou X5, Magnit a Lenta.

V prosinci FAS oznámila obvinění z určování cen proti čtyřem ruským výrobcům vajec poté, co se prezident Vladimir Putin vzácně veřejně omluvil za prudký nárůst cen tohoto základního zboží. Náklady na slepičí vejce předstihly inflaci a v loňském roce vzrostly až o 60 %.

Odborníci uvedli, že na vině je řada faktorů, včetně vyšších nákladů na pracovní sílu a dopravu, stejně jako rostoucí cena krmiva pro slepice a dovážených antibiotik.

Koncem února šéf FAS Maxim Šaskolskij prohlásil, že cena vajec má „klesající tendenci“.

Kromě antimonopolních žalob povolily ruské úřady v období od ledna do června letošního roku bezcelní dovoz slepičích vajec, aby udržely náklady na nízké úrovni.

Zdroj: The Moscow Times