V Německu klesá inflace. Vrací se ke stanovenému inflačnímu cíli

Přidat na Seznam.cz

Německá inflace v březnu klesla, a to především v důsledku poklesu cen potravin a energií, což vyvolalo další naděje, že se inflace brzy vrátí k 2% cíli ECB, píše server Euronews.

V pátek ráno byla zveřejněna německá meziroční inflace za březen 2024, která podle Spolkového statistického úřadu dosáhla 2,2 %. To byl krok dolů oproti únorovým 2,5 % a zároveň nejnižší hodnota od května 2021.

Důvodem byl především pokles inflace u potravin, která zaznamenala první pokles od února 2015 a v březnu sklouzla na -0,7 % z 0,9 % v předchozím měsíci. Podobně rychleji klesaly i ceny energií, a to na -2,7 % z -2,4 % v únoru.

Také inflace u zboží se v březnu snížila na 1,0 % z 1,8 % v předchozím měsíci. Ceny služeb se však zvýšily z únorových 3,4 % na březnových 3,7 %.

Jádrová inflace, která nezohledňuje ceny energií a potravin, se v březnu snížila na nejnižší hodnotu od června 2022, a to na 3,3 %. Meziměsíčně se inflace v březnu zvýšila o 0,4 %, stejně jako v únoru.

Zpráva o březnové inflaci v Německu podpořila další naděje investorů, že inflace v zemi brzy klesne na 2% cíl Evropské centrální banky. To by mohlo do značné míry pomoci podpořit hospodářské oživení a snížit životní náklady v druhé největší evropské ekonomice.

Zdroj: Euronews