V Maďarsku bojují s nejvyšší inflací v Evropě

Přidat na Seznam.cz

Krátce po zahájení války na Ukrajině se v nedalekém Maďarsku snažili vyzrát na rostoucí ceny nejrůznějších komodit cenovými stropy. Premiér Viktor Orbán a jeho kolegové byli mnohými politiky po celé Evropě často zmiňováni jako ideální reakce na cenové šoky. Nyní ale v tom stejném Maďarsku bojují s nejvyšší inflací v Evropě a pohybuje se okolo 16 procent, píše Forbes.

V lednu se dokonce inflace v Maďarsku dostala až na 25,7 procenta, což bylo nejvýše od roku 1996. Nejvíce v Maďarsku roste cena potravin, ceny elektřiny, plynu i dalších paliv. Kvůli extrémnímu nárůstu řada Maďarů nakupuje raději v zahraničí.

Ceny potravin v Maďarsku se v červenci meziročně zvýšily o 23,1 procenta, cena chleba vzrostla o 26,7 procenta, cena vajec o 30,7 procenta a ceny mléčných výrobků o 29,5 procenta.

Maďarská inflace sice postupně klesá, zatím je ale daleko nad požadovanými inflačním cílem. V dalších evropských státech je cenová situace o mnoho příznivější a třeba v Česku je podle aktuálních údajů meziroční inflace zhruba osmiprocentní.

Zdroj: Forbes