Turecká měna je opět v krizi. Turecko omezuje používání kreditních karet

Přidat na Seznam.cz

Turecká měna je v krizi, centrální banka se obává 58% inflace. V zájmu stabilizace liry má být nyní omezen odliv zahraniční měny do zahraničí, uvedl webový portál Postsen a deník Spiegel.

Turecký bankovní regulátor omezuje používání kreditních karet při cestách do zahraničí. Letenky a ubytování již nebude možné platit na splátky. Úřad vysvětlil, že cílem tohoto opatření je posílit finanční stabilitu. Má prý snížit odliv zahraniční měny do zahraničí. Pokud se to podaří, mohl by se stabilizovat kurz národní měny liry, která od konce roku 2021 ztratila polovinu své hodnoty vůči dolaru.

Cestovní kanceláře opatření ostře kritizovaly. „Téměř všichni moji klienti zaplatili ve splátkách,“ uvedl jeden ze zástupců cestovní kanceláře. „Počet lidí, kteří částku zaplatit najednou, je velmi malý,“ dodal.

Nové uspořádání ovlivnilo i ceny akcií leteckých společností. Akcie Turkish Airlines v úterý klesly o 1,3 procenta, papíry letecké společnosti Pegasus dokonce o 2,3 procenta. Istanbulský benchmarkový index BIST-100 naopak klesl pouze o 0,4 procenta.

Turecké úřady přijaly v posledních měsících řadu opatření k omezení chronicky vysoké inflace. Centrální banka například během dvou měsíců zvýšila svou klíčovou úrokovou sazbu z 8,5 na 17,5 procenta. Zároveň deklarovala ochotu úrokové sazby dále zvyšovat.

Turecká centrální banka nedávno více než zdvojnásobila svou prognózu inflace pro letošní rok. Na konci roku by měla míra inflace činit 58 procent, uvedl nový guvernér Hafize Gaye Erkan. Před třemi měsíci měnoví strážci předpokládali zhruba 22 procent. Pro konec roku 2024 byla prognóza zvýšena z dobrých 9 na 33 procent.

Zdroj: spiegel.de, hellas.postsen.com, redakčně upraveno