Světovému obchodu hrozí kolaps kvůli válce na Ukrajině

Přidat na Seznam.cz

Chybí důležité suroviny, energie je málo a je drahá. Evropa se musí připravit na vážné důsledky války na Ukrajině, předpovídá obchodní organizace WTO. V chudších zemích je toto riziko ještě vyšší, informuje deník Der Spiegel a Světové obchodní organizace (WTO).

Podle analýzy Světové obchodní organizace (WTO) by ruská válka proti Ukrajině mohla v letošním roce stát světovou ekonomiku až 1,3 procentního bodu růstu. Podle modelových výpočtů vzroste hrubý domácí produkt v roce 2022 pravděpodobně pouze o 3,1 až 3,7 %, napsala WTO v analýze důsledků války pro obchod.

Jako důvod organizace uvádí vyšší ceny potravin a energií a pokles vývozu z Ruska a Ukrajiny. „Chudší země jsou vystaveny velkým rizikům války, protože ve srovnání s bohatšími zeměmi vynakládají větší část svých příjmů na potraviny,“ uvádí se ve zprávě. „To by mohlo mít důsledky pro politickou stabilitu.“

Ještě v říjnu WTO očekávala, že světový obchod letos vzroste o 4,7 %. Podle nových výpočtů by se tento počet mohl snížit téměř o polovinu, jak nyní předpovídá obchodní organizace.

Energie a obilí nejsou jedinými výzvami

V sázce není jen ruský a ukrajinský vývoz energie, obilí a slunečnicových produktů. Rusko je jedním z hlavních dodavatelů palladia a rhodia pro výrobu katalyzátorů do automobilů, Ukrajina dodává polovodičovému průmyslu neon.

Organizace varuje před negativními důsledky, pokud se světová ekonomika rozpadne na obchodní bloky a země budou opět více spoléhat na soběstačnost ve výrobě a obchodu. To by poškodilo hospodářskou soutěž a potlačilo inovace.

Důsledky by byly závažné, zejména pro rozvojové a rozvíjející se země. Evropská ekonomika však čelí také velkým výzvám. „Evropa jako hlavní odběratel ruského a ukrajinského vývozu pocítí ekonomický dopad nejvíce,“ píše WTO.

Zdroj: Der Spiegel, Světové obchodní organizace