Saúdská Arábie a Rusko prodloužily omezení produkce ropy do prosince. Ceny vyskočily

Přidat na Seznam.cz

Ceny ropy ve středu vzrostly, protože trhy se obávají nedostatku dodávek poté, co Saúdská Arábie a Rusko prodloužily dobrovolné snížení dodávek do konce roku, uvedl portál Nikkei a deník The New York Times.

Cena severomořské ropy Brent rostla o 1,7 procenta na 90,50 dolaru za barel. V úterý poprvé od listopadu překonala hranici 90 dolarů, což byl šestý den růstu v řadě.

Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala 2,1 procenta a prodávala se za 87,38 dolaru za barel poté, co se v předchozí seanci dotkl 10měsíčního maxima.

Ceny ropy s blízkým termínem dodání se v úterý obchodovaly s nejprudší prémií od listopadu vůči cenám s pozdějším termínem dodání, což odráží obavy z omezených dodávek v blízkém období.

Saúdská Arábie prodlouží dobrovolné snížení těžby ropy o 1 milion barelů denně (bpd) o další tři měsíce do konce prosince 2023, uvedla v úterý státní tisková agentura SPA s odvoláním na představitele ministerstva energetiky.

Rusko prodloužilo své dobrovolné rozhodnutí o snížení vývozu ropy o 300 000 barelů denně do konce letošního roku, uvedl v úterý místopředseda vlády Alexandr Novak.

Saúdské a ruské dobrovolné snížení doplňují dubnové snížení dohodnuté několika producenty OPEC+, které se prodlužuje do konce roku 2024.

Obě země budou rozhodnutí o snížení měsíčně přezkoumávat, aby zvážily ještě větší snížení nebo zvýšení produkce v závislosti na podmínkách na trhu, uvedla SPA.

Zdroj: asia.nikkei.com, nytimes.com, redakce, redakčně upraveno