Ruský zemní plyn nadále míří do EU. Francie jej nakupuje dokonce čím dál víc

Přidat na Seznam.cz

Francie zaplatila Rusku 600 milionů eur (15 miliard korun) za dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) jen za první tři měsíce roku 2024, čímž se stala nejrychleji rostoucím odběratelem ruského LNG v EU, uvedl server Kyiv Independent.

Několik evropských zemí zaznamenalo v roce 2023 rekordní nákupy ruského LNG. Údaje Centra pro výzkum energetiky a čistého ovzduší ukázaly, že dodávky ruského LNG zejména do Francie vzrostly ve srovnání s loňským rokem více než do kterékoli jiné země v EU.

EU zakázala dodávat do Ruska zařízení na výrobu LNG, ale na nákup LNG z Ruska se na rozdíl od jiných ruských fosilních paliv nevztahují žádné celoevropské sankce.

Klíčovým problémem je, že některé evropské energetické společnosti mají s ruskými společnostmi dlouhodobé smlouvy, což znamená, že zastavení dovozu by vyžadovalo platit Rusku kompenzace.

Francie také trvá na tom, že je „vázána dlouhodobou dohodou s Ruskem, ze které je právně složité se vymanit“, uvedl server Politico.

Kritici podle Politica tvrdí, že nečinnost Paříže je částečně způsobena odporem francouzského energetického gigantu TotalEnergies, který má 20% podíl v projektu Jamal LNG na Sibiři.

„Na základě dlouhodobé smlouvy je francouzská firma nucena až do roku 2032 nadále nakupovat ze zařízení nejméně 4 miliony tun LNG ročně,“ uvedl deník Politico.

Zdroj: Politico a Kyiv Independent