Ruský vývoz do Evropy kvůli válce na Ukrajině loni meziročně klesl o 68 %. Evropu nahradily asijské státy, hlavně Čína

Přidat na Seznam.cz

Ruský vývoz do Evropy klesl v roce 2023 o více než dvě třetiny, uvedla v pondělí ruská celní agentura. Hlavním důvodem je dramatický pokles nákupů ropy a zemního plynu ze strany Evropské unie, píše ruský server The Moscow Times.

Podle státní tiskové agentury Interfax, která citovala ruskou federální celní agenturu, klesl ruský vývoz do Evropy v roce 2023 o 68 % na 84,9 miliardy dolarů.

Země EU zastavily naprostou většinu svých nákupů energií z Ruska ve snaze vyvinout ekonomický tlak na Moskvu kvůli její vojenské ofenzivě proti Ukrajině.

Čína nahradila Evropu

Mezitím vývoz do Asie, která nahradila Evropu jako hlavní energetický odběratel Ruska, vzrostl o 5,6 % na 306,6 miliardy dolarů, uvedla ruská agentura.

Poté, co byla Moskva zasažena západními sankcemi kvůli válce na Ukrajině, přestala zveřejňovat širokou škálu ekonomických statistik, včetně údajů o obchodu s jednotlivými zeměmi.

Samostatné údaje čínských celních úřadů ukázaly, že obousměrný obchod mezi oběma zeměmi dosáhl v loňském roce rekordní výše 240 miliard dolarů, a to na pozadí rostoucích obchodních a politických vazeb mezi Pekingem a Moskvou.

Čínský jüan nahradil americký dolar

Ruská centrální banka také minulý týden uvedla, že objem čínských jüanů na účtech ruských bank poprvé překročil objem amerických dolarů, protože ruský finanční systém přijímá čínskou měnu tváří v tvář sankcím, které mu omezují přístup k dolaru.

Celkový obchodní přebytek Ruska v roce 2023 dosáhl na 140 miliard dolarů – o 58,5 % méně než v roce 2022, kdy Moskva získala obrovské příjmy z energií, protože její invaze na Ukrajinu způsobila prudký růst cen ropy a plynu a Evropa po většinu roku pokračovala v nákupu ruských energií.

Vývoz energií je pro ruský rozpočet rozhodujícím zdrojem příjmů, který mu každý měsíc přináší miliardy dolarů, píše server Taipei Times.

Ruský dovoz z Evropy se v loňském roce rovněž snížil, a to o 12,3 % na 78,5 miliardy dolarů, zatímco hodnota zboží nakoupeného z Asie nadále stoupala a vyskočila o 29,2 % na 187,5 miliardy dolarů, uvedla agentura Interfax.

Zdroj: The Moscow Times, Taipei Times