Ruský platební systém Mir přišel o dalšího významného hráče. Stahuje se z něj Samsung

Přidat na Seznam.cz

Ruský platební systém Mir nebude od příštího týdne dostupný v mobilní platební službě Samsung, oznámila ve středu jihokorejská společnost. Server The Moscow Times v této souvislosti informoval o tom, že v Bělorusku tento systém bude zatím ve funkčnosti i nadále.

„Od 3. dubna 2024 nebude přidávání a používání karet Mir do služby Samsung Pay dostupné,“ uvedl Samsung v prohlášení zveřejněném na svých internetových stránkách.

„Samsung Pay bude v Běloruské republice fungovat i nadále beze změn. V Samsung Pay můžete přidávat a používat karty Visa a Mastercard našich partnerských bank z Běloruské republiky,“ dodala společnost.

Minulý měsíc Spojené státy uvalily sankce na provozovatele Miru, Národní systém platebních karet, a to v rámci rozsáhlých sankcí proti Moskvě u příležitosti druhého výročí plnohodnotné invaze na Ukrajinu.

Odhaduje se, že více než polovina obyvatel Ruska má kartu Mir poté, co společnosti Visa a MasterCard ukončily globální podporu svých karet vydávaných ruskými bankami, čímž se tyto karty staly mimo zemi nepoužitelnými.

Samsung Pay je třetí službou digitální peněženky, která odstranila Mir poté, co Apple Pay a Google Pay přerušily vazby s ruským platebním systémem krátce po invazi Moskvy na Ukrajinu.

Mezitím obchod s aplikacemi pro Android Google Play údajně odstranil aplikaci Mir Pay, ačkoli ve středu odpoledne nebylo vydáno žádné oficiální prohlášení společnosti.

Zdroj: The Moscow Times