Rusku zoufale chybí pracovníci. Putin proto chce usnadnit dětskou práci

Přidat na Seznam.cz

Válka na Ukrajině komplikuje výkonnost ruské ekonomiky. Tamním firmám chybí zaměstnanci a prezident Vladimir Putin chce proti tomuto problému zakročit. Rozhodl se proto zrušit omezení, které se týká omezení práce nezletilých, uvádí server Odessa Journal.

Tamní vláda ve spolupráci s Agenturou pro strategické iniciativy by měly zvážit celkovou stimulaci zaměstnanosti občanů ve věku 14 a více let, říká Putin. Ruská hlava státu v dokumentu publikovaném na serveru Kremlin uvádí, že nezletilí by mohli do firem nastoupit na dočasné pracovní pozice a zaměstnavatelé by díky tomu získali od ruských úřadu některé výhody.

Pracovníci Gajderova institutu tvrdí, že nedostatek personálu v ruských firmách je v posledních týdnech rekordní. Souvisí to mimo jiné i s mobilizací, kvůli které v posledních měsících odešlo na válečnou frontu až 300 tisíc lidí. Nedostatek personálu v ruských firmách má být nejvyšší od roku 1996. Náměstek ruského ministra průmyslu a obchodu Vasilij Osmakov už v červenci uvedl, že momentálně ruské ekonomice chybí až 660 tisíc odborných pracovníků.

Zdroj: Odessa Journal, Kremlin