Rusko zvažuje zákaz vývozu ropných produktů, aby stabilizovalo nestabilní ceny pohonných hmot na domácím trhu

Přidat na Seznam.cz

Rusko podle ruské agentury TASS v pátek znovu oživilo možnost, že by mohlo zakázat veškerý vývoz ropných produktů, aby stabilizovalo nestabilní ceny pohonných hmot v zemi, uvedl webový portál Tank Terminals a portál Trade Winds.

Alternativně by Rusko mohlo zvýšit clo na vývoz ropných produktů na 250 dolarů (skoro 6 tisíc Kč) za tunu. Toto clo bude vráceno těm společnostem, které splní svou kvótu na dodávky pohonných hmot na ruský domácí trh.

Zákaz vývozu produktů z Ruska i když dočasný, by ještě více omezil dodávky nafty do Evropy. Evropa sice od února zakázala dovoz rafinovaných produktů z Ruska, ale pouze změnila strukturu obchodu, protože Rusko od prvního čtvrtletí zvýšilo vývoz rafinovaných produktů meziročně o 50 % tím, že zvýšilo dodávky do Afriky.

Tato zpráva přichází i v době, kdy astrachaňský závod Gazpromu na zpracování plynu obnovil po údržbě výrobu benzinu. Ruský ministr energetiky Nikolaj Šulginov na začátku tohoto týdne uvedl, že existuje řada ropných rafinérií, které mají být po údržbě opět uvedeny do provozu, Astrachaň je jen jeden z nich. Ukončení údržbových prací v rafinériích by mohlo do značné míry zmírnit krizi v ruském domácím trhu s pohonnými hmotami a mohlo by odstranit nutnost zákazu vývozu ze země.

Rusko zvažuje zákaz vývozu pohonných hmot od května ve snaze zabránit nedostatku pohonných hmot na domácím trhu a omezit jejich ceny poté, co oznámilo snížení dotací rafineriím ropy na polovinu, které začne tento měsíc, aby ve státní pokladně zůstalo více peněz na financování vojenské operace na Ukrajině.

Navzdory domácímu nedostatku pohonných hmot ruské ropné rafinerie v první polovině minulého měsíce v souvislosti s přípravou na snížení dotací zvýšily míru zpracování ropy.

Rusko také uvedlo, že tento měsíc plánuje snížit vývoz nafty ze západních přístavů o čtvrtinu, protože pokračovala sezónní údržba rafinérií.

Zdroj: tankterminals.com, tradewindsnews.com, redakčně upraveno