Rusko zdvojnásobilo své výdaje na armádu

Přidat na Seznam.cz

Rusko téměř zdvojnásobilo svůj plán obranného rozpočtu poté, co v první polovině roku 2023 utratilo více, než bylo původně plánováno na celý rok, uvedl deník The Moscow Times s odvoláním na vládní dokument.

Výdaje na obranu se zvyšují každý měsíc od loňského února, kdy prezident Vladimir Putin vyslal vojáky na Ukrajinu. V červnu Rusko zastavilo zveřejňování podrobných údajů o svých rozpočtových výdajích, čímž uvrhlo vládní finance do ještě většího utajení.

Částka představuje 5,59 bilionu rublů (asi 1,34 bilionu Kč), která byla vynaložená na obranu v období leden-červen letošního roku, a jedná se o 12% nárůst oproti původně plánovaným 4,98 bilionu rublů (asi 1,2 bilionu Kč) na výdaje na obranu za celý rok 2023, uvedl deník The Telegraph.

Téměř 1 bilion rublů šel na platy vojáků, což je více než dvojnásobek částky vyplacené v prvních šesti měsících roku 2022, uvádí publikace. Rusko téměř zdvojnásobilo svůj cíl výdajů na obranu na 9,7 bilionu rublů (2,25 bilionu Kč) pro rok 2023.

Dodatečné výdaje spolu s dopady západních sankcí a propadem prodeje energií do Evropy vyhnaly ruský rozpočet v první polovině roku 2023 do deficitu 28 miliard dolarů (620 miliard Kč). Ruský rozpočet na obranu státu na rok 2023 byl oficiálně oznámen ve výši 4,98 bilionu rublů.

Zdroj: telegraph.co.uk, themoscowtimes.com