Rusko se dluhům vyhýbá. Země má jeden z nejnižších podílů veřejného dluhu na HDP na světě

Přidat na Seznam.cz

Rusko se v oblasti veřejných rozpočtů vymyká téměř celému světu. Jeho míra zadlužení totiž podle aktuálních údajů společnosti Trading Economics dosahuje jen na 17,2 procenta HDP. Je zřejmé, že v Rusku se snaží dluhovému hospodaření vyhýbat. Země dlouhodobě těží zejména z prodeje fosilních paliv do zahraničí, díky čemuž má solidní rozpočtové příjmy.

Rusko se tak citelně odlišuje třeba od evropských ekonomik. Třeba v Itálii se se míra veřejného dluhu k hrubému domácímu produktu dostala dokonce už na úroveň 143,5 procenta. Ještě horší situace panuje v Řecku, které před lety postihl dokonce i bankrot. O moc lépe na tom není třeba ani Španělsko, Francie nebo Portugalsko.

Ačkoliv se Rusko může opřít o solidní výši dluhu, země bojuje s dalšími problémy. Řadí se mezi ně slábnoucí rubl či klesající kupní síla. Stát stále bojuje i s vlnou protiruských sankcí ze Západu, ke kterým se země odhodlaly kvůli válce na Ukrajině.

Ruskou ekonomiku každopádně drží nad vodou zbrojní průmysl. Velkým tématem je ale i chybějící kvalifikovaná pracovní síla. Velká řada osob totiž odešla do zahraničí nebo narukovala do armády, píše iDNES.

Zdroj: iDNES, Trading Economics