Rusko chce využít lodní trasu přes Arktidu pro vývoz ropy

Přidat na Seznam.cz

Rusko chce intenzivně usilovat o rozvoj nových námořních tras přes Arktidu, aby se lépe vyhnulo sankcím uvaleným Západem, uvedl deník Zeit a deník Der Tagesspiegel.

Rusko chce v budoucnu stále více využívat arktické vody pro vývoz ropy namísto Baltského moře. „V současné době pracujeme s ruskými společnostmi na odklonu ruské ropy z baltských přístavů do Severovýchodního průlivu, jako nejbezpečnější a nejatraktivnější trasy,“ řekl šéf národní jaderné agentury Rosatom Alexej Lichačov na středečním zasedání vlády, kterému předsedal prezident Vladimir Putin. Trasa podél severního pobřeží Ruska má být s pomocí jaderných ledoborců celoročně splavná. Putin označil rozšíření Severovýchodního průjezdu za strategický projekt.

„Rozvoj Severní mořské cesty je nepochybně jednou ze zřejmých strategických priorit. Neměli bychom zde šetřit a nic omezovat kvůli ekonomice,“ řekl kremelský vůdce. Putin vyjádřil naději, že projekt bude plně realizován. Přesměrování dodávek ropy z evropských přístavů má zvýšit odolnost Ruska vůči západním sankcím, které následovaly po agresivní válce Moskvy proti Ukrajině.

Severní mořská cesta se stala zajímavým pro lodní dopravu pouze díky změně klimatu a tání ledové masy v Arktidě. Podle ekologů však komerční lodní doprava, zejména s ropnými tankery, skrývá také nebezpečí velkých přírodních katastrof, které mohou způsobit trvalé škody na citlivém ekosystému Arktidy.

Zdroj: zeit.de, tagesspiegel.de