Ruská ekonomika si v letošním roce povede lépe, než se analytici původně domnívali. Prognózu zlepšil i Mezinárodní měnový fond

Přidat na Seznam.cz

Mezinárodní měnový fond zlepšil svou prognózu hospodářského růstu Ruska v roce 2024, protože rostoucí vojenské výdaje pomáhají chránit zemi postiženou sankcemi před hospodářským poklesem, píše server The Moscow Times.

MMF ve své zprávě World Economic Outlook zveřejněné v úterý uvedl, že ruská ekonomika v letošním roce poroste o 3,2 % oproti předchozí prognóze z ledna, která činila 2,6 %.

Kreml vyčlenil 10,8 bilionu rublů (2,72 bilionu korun) na výdaje na obranu v roce 2024, čímž svou ekonomiku pevněji postavil na válečné základy, protože konflikt na Ukrajině se vleče a jeho konec je zdánlivě v nedohlednu.

Rozmach výdajů pomohl Rusku vzepřít se předpovědím prudkého poklesu, který někteří pozorovatelé původně předpovídali, když prezident Vladimir Putin v únoru 2022 zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu.

Mobilizace statisíců vojáků, zvýšení domácí zbrojní výroby a odchod mužů, kteří se snaží vyhnout odvodu do armády, však v některých částech ekonomiky způsobily hluboký nedostatek pracovních sil. To vše dohromady vytvořilo spirálu růstu mezd a spotřebitelských cen.

Ruská centrální banka minulý měsíc ponechala úrokové sazby beze změny, protože guvernérka Elvira Nabiullina varovala, že ekonomika nadále vykazuje známky přehřívání.

Zdroj: The Moscow Times