Ruská centrální banka výrazně zvýšila úrokové sazby, aby se pokusila podpořit padající rubl

Přidat na Seznam.cz

Ruská centrální banka v úterý přistoupila k rozsáhlému zvýšení úrokových sazeb o 3,5 procentního bodu, což je mimořádný krok, jehož cílem je bojovat proti inflaci a posílit rubl poté, co měna země dosáhla nejnižší hodnoty od počátku války s Ukrajinou, uvedl webový portál Yahoo.

Rozhodnutí zvýšit klíčovou sazbu na 12 % bylo oznámeno poté, co bylo o den dříve svoláno zasedání bankovní rady, protože rubl klesal. Pokles přichází v době, kdy Moskva zvyšuje vojenské výdaje a západní sankce zatěžují vývoz energií.

Ruská měna v pondělí překonala hranici 101 rublů za dolar a v úterý se na této úrovni držela, přičemž od začátku roku ztratila více než třetinu své hodnoty a dostala se na nejnižší úroveň za téměř 17 měsíců.

Podle centrální banky poptávka převýšila schopnost země rozšiřovat ekonomickou produkci, což zvýšilo inflaci a ovlivnilo „dynamiku kurzu rublu prostřednictvím zvýšené poptávky po dovozu“.

„V důsledku toho nabývá na síle promítání znehodnocení rublu do cen a inflační očekávání rostou,“ uvedla banka ve svém prohlášení.

Ekonomický poradce prezidenta Vladimira Putina Maksim Oreškin v pondělí ve svém článku obvinil ze slabého rublu „uvolněnou měnovou politiku“ a dodal, že centrální banka má „všechny potřebné nástroje“ ke stabilizaci situace a že očekává brzkou normalizaci.

Zvýšením nákladů z půjček se centrální banka snaží bojovat proti prudkému růstu cen, protože Rusko více dováží a méně vyváží, zejména ropu a zemní plyn, přičemž výdaje na obranu rostou a sankce si vybírají svou daň. Více dovážet a méně vyvážet znamená menší přebytek obchodní bilance, který obvykle zatěžuje měnu země.

Podle centrální banky dosáhla inflace za poslední tři měsíce 7,6 %. Minulý měsíc také provedla velké zvýšení sazeb o 1 % s tím, že se očekává další růst inflace a pokles rublu zvyšuje riziko. Její další zasedání o úrokových sazbách je plánováno na 15. září, uvedla stanice ABC News.

Poté, co západní země v únoru 2022 uvalily na Rusko sankce kvůli invazi na Ukrajinu, se rubl propadl až na 130 za dolar, ale centrální banka v následujících dnech zvýšila svou klíčovou úrokovou sazbu až na 20 % a zavedla kapitálové kontroly, které hodnotu měny stabilizovaly. V následujících měsících sazby snížila.

Zdroj: news.yahoo.com, abcnews.go.com