Rumunsko bohatne. Předehnalo už i Maďarsko, ukazují nová data

Přidat na Seznam.cz

Rumunská ekonomika bohatne. Ukazují to nová data Eurostatu, podle kterých se Rumunsko podařilo hospodářsky předstihnout i sousední Maďarsko. Rumunský HDP v přepočtu na jednoho obyvatele v paritě kupní síly (PPS) totiž dosáhl úrovně 76,7 procenta průměru Evropské unie a o jednu desetinu procenta přestihnul i sousední Maďarsko, píše server Portfolio.

Rumunsko se několik let řadilo mezi nejchudší státy v Evropě. Poslední léta to ale změnila. Rumunsko se hospodářsky vyšplhalo vzhůru. Od roku 2010 HDP v přepočtu na jednoho obyvatele stouplo o 21 procentních bodů, plyne ze serveru EVZ.

I pro letošní rok Mezinárodní měnový fond očekává, že ekonomika poroste o dalších 3,1 procenta. Prognózy jiných institucí sice předpovídají střízlivější hospodářský vzestup, hranici 1,5 procenta by ale měl bezproblémově zvládnout.

Ekonomové říkají, že Rumunsko za hospodářský vzestup vděčí hned několika faktorům. Tím prvním jsou peníze z Evropské unie, které do tamních rozpočtů plynou. Rumunsko se daří zároveň přilákávat zahraniční subjekty, které se nebojí v této ekonomice investovat. Přispívá tomu i solidní stabilita rumunské měny.

Zdroj: Portfolio, EVZ