Rubl dlouhodobě padá. Ruská měna se dále potápí

Přidat na Seznam.cz

Ruský rubl se ve čtvrtek propadl na úroveň 102 vůči euru a 93 vůči dolaru, čímž se dostal na nové patnáctiměsíční minimum v rámci několikaměsíčního oslabování, které se minulý měsíc ještě prohloubilo, když ozbrojená vzpoura Jevgenije Prigožina zneklidnila trhy, uvedl deník The Moscow Times.

Ruská centrální banka ve čtvrtek uvedla, že oslabení rublu způsobily klesající příjmy z vývozu.

„Vidíme, že když náš kurz oslabuje, vznikají různé konspirace o tom, jak je rubl záměrně oslabován, aby se zvýšily rozpočtové příjmy… Musíme se ale především podívat na dynamiku zahraničního obchodu,“ uvedla guvernérka centrální banky Elvira Nabiullina.

Nabiullina vysvětlila, že rubl se zpočátku propadl za hranici 100 vůči dolaru, když vypukla válka na Ukrajině, se loni podařilo posílit díky prudkému nárůstu příjmů z vývozu a poklesu dovozu. Nyní se však situace obrátila, protože prudký pokles vývozu znamená, že do Ruska přichází mnohem méně zahraniční měny.

Během 16 měsíců od ruské invaze na Ukrajinu se rubl obchodoval s extrémní volatilitou, protože Západ se prostřednictvím sankcí zaměřil na devizové rezervy Moskvy a její klíčový vývoz energie, aby ochromil ruskou ekonomiku, uvedl portál Business Media.

Nabiullina zdůraznila potenciální inflační rizika plynoucí z pokračujícího oslabování rublu a zdůraznila, že tyto faktory budou zohledněny během nadcházejícího zasedání centrální banky, na kterém se bude rozhodovat, zda upraví svou klíčovou sazbu, která od září zůstává stabilní na úrovni 7,5 %.

Mezitím ekonom agentury Bloomberg Alex Isakov uvedl, že hlavní příčinou oslabování rublu je několikaměsíční odliv kapitálu z Ruska, ale také poukázal na to, že ruské společnosti přivážejí do země méně zahraniční měny.

„Část z toho je způsobena zvýšeným vypořádáním v místních měnách, což vede k tomu, že příjmy uvíznou v bankách zemí dovozu. Stále více exportérů však také dává přednost tomu, aby své příjmy z vývozu prostě ponechali v zahraničí,“ napsal na Twitteru.

Ekonom a profesor na moskevské Vysoké škole ekonomické Jevgenij Kogan uvedl, že rubl zůstává pod tlakem kvůli přetrvávajícím obavám trhu v souvislosti s neúspěšnou Wagnerovou červnovou vzpourou, ale souhlasil s centrální bankou, když poznamenal, že tento trend je způsoben klesajícím vývozem.

„Ano, část devalvace je nyní způsobena domácími šoky. Ale je tu také zásadní důvod – nízký vývoz,“ uvedl na Twitteru.

Zdroj: themoscowtimes.com, bm.ge