Rekordní propad morálky německých investorů vyvolává strašidlo recese

Přidat na Seznam.cz

Podle dnešního průzkumu se nálada německých investorů v březnu rekordně zhoršila v důsledku války na Ukrajině a hospodářských sankcí vůči Rusku, přičemž se propadla očekávání, která činí recesi v největší evropské ekonomice „stále pravděpodobnější“. Uvedl deník RTE a server Street Register.

Německý institut pro ekonomický výzkum ZEW uvedl, že jeho index ekonomického sentimentu klesl na -39,3 bodu z únorových 54,3 bodu.

Jedná se o největší pokles od začátku provádění průzkumu v prosinci 1991. „Recese je stále pravděpodobnější. Válka na Ukrajině a sankce proti Rusku výrazně tlumí ekonomické vyhlídky Německa,“ uvedl v prohlášení prezident institutu ZEW Achim Wambach.

„Hroutící se ekonomická očekávání jsou doprovázena extrémním nárůstem inflačních očekávání,“ dodal.

Index současných podmínek se snížil z -8,1 na -21,4 bodu. Konsenzuální prognóza počítala s hodnotou -22,5. Německý ministr financí včera uvedl, že kabinet zítra schválí návrh rozpočtu na rok 2022.

Dodal však, že v příštích týdnech předloží parlamentu dodatečné fiskální plány, které budou odrážet ekonomické dopady války na Ukrajině.

Jako důkaz dopadů ukrajinské krize na německé podniky generální ředitel společnosti Volkswagen Herbert Diess uvedl, že plný dopad války ještě není jasný a zpochybňuje výhled automobilky na rok 2022, informuje Street Register.

Zdroj: RTE, Street Register