Řecko chce zřejmě rozprodat státní majetek ve velké výši. Privatizací chce řešit své dluhy

Přidat na Seznam.cz

Podíl na letištích, koncese na mýtné, přístavy. Řecko se zřejmě chce zbavit hromady státního majetku a vyřešit tak své rozpočtové problémy, informuje deník Spiegel a deník Handelsblatt.

Řecko chce v příštím roce získat prodejem státního majetku více peněz než kdykoli předtím. Získat se má více než pět miliard eur (přes 122,6 miliardy Kč), řekl šéf privatizační agentury HRADF Dimitris Politis.

Od roku 2011 získala eurozóna prodejem státního majetku přibližně deset miliard eur (přes 245 miliard Kč). Výnosy z privatizace jsou klíčovým bodem restrukturalizačního plánu.

Celkem tři po sobě jdoucí záchranné programy v letech 2010 až 2018 zachránily Řecko před bankrotem a odchodem ze společné měny euro. Po sobě jdoucí řecké vlády však byly nuceny provádět bolestivé rozpočtové škrty a zvyšovat daně, což vedlo k nárůstu nezaměstnanosti a chudoby.

Přestože Řecko v roce 2018 opustilo záchranný program, bylo i nadále dlouhodobě pod zvýšeným dohledem. Na začátku roku 2023 měla země stále nejvyšší veřejný dluh v eurozóně .

Současné plány počítají například s udělením koncese na dálnici Egnatia, která by měla přinést hodně peněz. Jedná se o zpoplatněnou silnici o délce 658 kilometrů na severu země. Peníze by měla přinést i dlouhodobá koncese na dálnici Attica, 70kilometrový obchvat Atén.

Podle Politise má být do konce roku 2023 zahájen také prodej 67procentního podílu v přístavu v Lavrionu jihovýchodně od Atén. Mají být také získány nabídky na přístavy na ostrově Korfu a v Korintském zálivu. O přístav Lavrion již projevily zájem společnosti provozující výletní plavby. Cestovní ruch je s podílem zhruba čtvrtiny ekonomické produkce důležitým motorem řecké ekonomiky.

Zdroj: handelsblatt.com, spiegel.de, redakčně upraveno