Rakouská politička přišla s kontroverzním návrhem. Pro každého teenagera jednorázový státní příspěvek ve výši 25 tisíc euro (628 000 korun)

Přidat na Seznam.cz

V Rakousku se řeší možnost zavedení státního příspěvku pro všechny osmnáctileté. Přišla s ní rakouská politička Beate Meinl-Reisingerová. Návrh vyvolává velké diskuze a staví rakouskou veřejnost na dvě strany, píše rakouský server Der Standard. Konkrétně by mohlo jít o jednorázových 25 tisíc euro, tedy v přepočtu zhruba 628 000 korun.

Peněžní dar pro teenagery by musel být účelově vázán. Reisingerová uvedla, že tyto peníze by mohly být použity pouze na konkrétní účely. Například na vzdělání a odbornou přípravu, včetně nákladů na vzdělávání v zahraničí nebo na podporu učňovského školství. Dále by mohlo jít i o uhrazení nákladů na zahájení podnikání jako počáteční kapitál nebo jako osobní prostředky na nákup bydlení.

Odpor proti tomuto tématu je ale velký. Publicista a šéf liberálního tržního think tanku Agenda Austria Franz Schellhorn na Twitteru varuje, že se ztrácí motivace k výkonu, a že Rakousko je stejně jedním z nejštědřejších sociálních států na světě. Proti vrtulníkovým penězům se na Twitteru ohradil také poradce Heimo Lepuschitz, který je spřízněn se stranou FPÖ.

Částka 25 000 eur má vytvořit rovné příležitosti pro všechny mladé lidi. Plánované účelové vázání má zajistit, aby peníze nebyly promrhány na drahé mobilní telefony nebo prázdninové výlety.

Smyslem je investovat – buď do vlastního vzdělání, nebo jako klasickou finanční investici například do nemovitosti. Měly by sloužit jako počáteční kapitál, který mohou lidé využít k tomu, aby něco vybudovali. Alespoň taková je myšlenka.

Zdroj: Der Standard