Plynová válka s Evropou bude stát ruský rozpočet 28 miliard dolarů

Přidat na Seznam.cz

Neúspěšný pokus zmrazit Evropu, aby Západ dosáhl ústupků v otázce Ukrajiny, způsobil těžké trauma ruskému rozpočtu, který již tak trpí sankcemi a rekordními výdaji na válku s Ukrajinou, uvedl deník The Moscow Times.

Kvůli ztrátě evropského trhu s plynem, kam před válkou směřovalo téměř 80 % exportu Gazpromu, přijde ruská federální pokladna v roce 2023 o 28 miliard dolarů (přes 605 miliard Kč) daňových příjmů, uvádějí analytici společnosti Vygon Consulting, jejichž odhad cituje dokonce ruská agentura RIA Novosti.

V přepočtu na rubly při současném kurzu bude „plynová díra“ ve státních příjmech činit téměř 2,6 bilionu rublů, což je částka srovnatelná s ročním rozpočtem státní zdravotní péče (2,9 bilionu rublů) a osminásobek rozpočtu velkých regionů, jako je Novosibirská nebo Nižněnovgorodská oblast.

Samotný Gazprom přijde oproti loňskému roku o zhruba 90 mld. dolarů příjmů, odhaduje společnost Vygon Consulting.

Úřady hodlají ztrátu rozpočtových příjmů kompenzovat dodávkami plynu do Číny a zvýšením daňového zatížení Gazpromu, připomíná Maria Belova, ředitelka výzkumu společnosti Vygon Consulting.

Plynovod Síla Sibiře však bude do Číny dodávat pouze 22 miliard metrů krychlových, což je osmkrát méně, než EU nakupovala před válkou (170-180 miliard metrů krychlových v letech 2017-2019), a dodatečné daně z plynu pokryjí méně než čtvrtinu příjmů, o které přišla na evropském trhu. V letošním roce bylo Gazpromu nařízeno, aby každý měsíc zaplatil 50 miliard rublů dodatečné daně (daň z těžby nerostných surovin), celkem 600 miliard rublů ročně.

Gazprom v první polovině roku 2023 přečerpal do Evropy pouze 12,1 miliardy metrů krychlových plynu, a pokud bude tempo vývozu pokračovat, bude jeho roční objem asi 24 miliard metrů krychlových, nejnižší za téměř půl století.

Pro srovnání: v roce 1975 činil objem vývozu ze SSSR na evropský trh 19,3 miliardy metrů krychlových ročně a v roce 1980, po uzavření velkého kontraktu s Německem, již 54,8 miliardy. Rozpočtové příjmy z vývozu plynu se propadly o 80 %, na 241 miliard rublů v lednu až červnu, ačkoli o rok dříve přesahovaly 1,1 bilionu rublů.

„Gazprom pravděpodobně trvale ztratil dvě třetiny svého kdysi vysoce ziskového evropského exportního byznysu,“ říká analytik BCS Ronald Smith. Připomíná, že kromě ztráty příjmů čelí společnost vlně žalob od evropských zákazníků, kteří požadují odškodnění za porušení smlouvy ve výši více než 15 miliard dolarů.

Jako kompenzaci za ztrátu příjmů připravují úřady Gazpromu prudké zvýšení cen plynu v Rusku, o 16 % v letech 2024-2025, navíc s indexací o 8,5 % v roce 2022. To však Gazpromu přinese pouze 25 miliard rublů mimo plánovaný příjem ročně, odhaduje Smith.

Zdroj: moscowtimes.ru, ria.ru, redakčně upraveno