Párty skončila Vladimire, příjmy z prodeje ropy Rusku klesají

Přidat na Seznam.cz

Podle Centra pro výzkum energetiky a čistého ovzduší (Centre for Research on Energy and Clean Air) stojí zákaz Evropské unie dodávat ruskou ropu a západní cenový strop 60 dolarů za barel Kreml více než 170 milionů dolarů (3,8 miliardy korun) denně, uvedl deník Businessinsider.

Finský think tank odhadl, že ruský vývoz ropy v prosinci klesl o 12 %. Příjmy země z ropy se propadly o 32 %, a to zejména v důsledku posledního kola západních sankcí. Minulý měsíc EU oficiálně zakázala dovoz ropy z Ruska po moři a uvalila na ruskou ropu cenový strop 60 dolarů. Sankce brání Rusku využívat západní přepravní a pojišťovací služby při přepravě ropy na světových trzích.

Tato omezení brání prodeji jednoho z nejvýnosnějších ruských vývozních artiklů. Rusko přišlo v posledním týdnu roku 2022 o 15 milionů dolarů (kolem 334 milionu korun) příjmů z vývozu ropy, přičemž mezi několika málo odběrateli zůstaly pouze Čína, Indie a Turecko.

Tito spojenci také mohli s platným cenovým stropem požadovat vyšší slevy na ruskou ropu. Vlajkový produkt ruské ropy se nyní obchoduje hluboko pod cenovým stropem 60 dolarů a prodává se zemím, jako je Indie, navzdory dřívějším slibům, že Rusko přestane obchodovat se zeměmi, které mechanismus cenového stropu podporují.

Úder pro rozpočet Moskvy by mohl znamenat dřívější konec ruské invaze na Ukrajinu, zejména pokud Západ zvýší obchodní restrikce vůči již tak přísně sankcionované zemi. Zpráva navrhla metody, jako je revize cenového stropu ropy na 25-35 dolarů za barel, zvýšení trestů pro lodě, které porušují cenový strop, nebo přidání obchodních omezení na ruskou ropu z ropovodů.

„EU v uplynulém roce podnikla rozsáhlé kroky, aby přerušila svou závislost na dovozu fosilních paliv z Ruska a odřízla financování nevyprovokovaného a nezákonného útoku Kremlu proti Ukrajině a Evropě,“ uvedl think tank. „Další snižování příjmů Kremlu proto podstatně oslabí jeho schopnost pokračovat v útoku a pomůže ukončit válku.

Zdroj: businessinsider.com