Palivová krize ve Velké Británii podpořila prodej elektromobilů

Přidat na Seznam.cz

Krize v zásobování pohonnými hmotami způsobila, že zájem o elektromobily ve Velké Británii prudce vzrostl, uvedlo dnes Sdružení výrobců a prodejců automobilů (SMMT).

„Září bylo z hlediska prodeje elektromobilů nejlepším měsícem v historii. Ve skutečnosti jsme v září prodali tolik elektromobilů jako za celý rok 2019,“ prozradil na tiskové konferenci šéf společnosti Mike Hawes. Úředník uvedl, že tento výkon je důsledkem front u čerpacích stanic, které byly zaznamenány v září, kdy bylo mnoho benzinových pump nuceno zavřít kvůli nedostatku řidičů cisteren.

„Prodejci říkají, že zájem o elektromobily se za posledních několik týdnů zvýšil třikrát, čtyřikrát nebo pětkrát, což je znát na frontách,“ dodává. Hawes zopakoval, že je třeba významně investovat do veřejné infrastruktury, zejména pro ty, kteří nemají soukromé parkoviště s vyhrazeným dobíjecím místem. „Musíme pomoci všem spotřebitelům, aby tento přechod zvládli,“ uvedl.

Předseda SMMT připustil, že vyspělejší země, jako je Velká Británie, budou muset s ohledem na cíle snižování emisí skleníkových plynů rychleji přistoupit k elektrifikaci dopravy a ukončení používání spalovacích motorů. „Jsme si vědomi toho, že trhy se pohybují různým tempem, ale globální průmysl se zavázal k rostoucí „dekarbonizaci“ mezi koncem roku 2030 a rokem 2040,“ řekl.

Mike Hawes hovořil před zahájením konference Automotive Trade Conference, na níž byla zveřejněna zpráva o výkonnosti a budoucnosti průmyslu, který byl silně ovlivněn brexitem, pandemickou nemocí covid-19, nedostatkem polovodičů a pracovních sil. V roce 2020 klesly příjmy o 26 % na 74 miliard liber (87 miliard eur), z čehož 27 miliard liber (32 miliard eur) pocházelo z vývozu.

Více než 80 % automobilů vyrobených ve Spojeném království je určeno na vývoz, což představuje přibližně 11 % veškerého průmyslového zboží vyváženého ze země.

Zdroj: Fastmarkets.com, SMMT