OECD předpovídá letošní růst globální ekonomiky na 3. V roce 2024 bude globální růst nižší, kvůli zpomalení v Číně

Přidat na Seznam.cz

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj v úterý snížila výhled globálního růstu o 0,2 procentního bodu na 2,7 % v roce 2024, což odráží zpomalení v Číně v souvislosti s problémy v oblasti nemovitostí, uvedl portál deníku Nippon.

Revize směrem dolů přichází v souvislosti s tím, že OECD očekává v letech 2023 a 2024 „podprůměrný“ a „umírněný“ globální růst, a to mimo jiné s odkazem na nejistotu ohledně negativních dopadů agresivního zvyšování úrokových sazeb ve velkých ekonomikách, jako jsou Spojené státy.

Pro rok 2023 organizace se sídlem v Paříži mírně zlepšila výhled růstu na 3,0 % z červnového odhadu 2,7 %.

„Hlavními obavami jsou nejistota ohledně síly a rychlosti transmise měnové politiky a přetrvávající inflace,“ uvádí se v průběžné zprávě o hospodářském výhledu s tím, že globální ekonomika je ohrožena riziky.

„Znepokojení vyvolávají také známky zpomalení čínské ekonomické aktivity vzhledem k významu Číny pro globální růst, obchod a finanční trhy. Vysoké zadlužení a rozsah churavějícího sektoru nemovitostí představují významné problémy,“ dodala zpráva.

Čínská ekonomika zaznamenala prudké revize směrem dolů. Druhá největší ekonomika světa nyní podle prognózy poroste v letošním roce o 5,1 % a v roce 2024 o 4,6 %. V červnu byly odpovídající údaje 5,4 % a 5,1 %.

Ukončení politiky „nulového covidu“ vzbudilo naději na oživení čínské ekonomiky, její oživení je však poměrně pomalé, což zamlžuje výhled světové ekonomiky.

Tento vývoj přichází v době, kdy centrální banky ve velkých ekonomikách, jako jsou Spojené státy a Evropa, agresivně zvyšují úrokové sazby, aby zkrotily inflaci na úkor hospodářského růstu.

Japonsko se mezi vyspělými zeměmi vymyká, protože Bank of Japan se zpřísňováním měnové politiky nespěchá. Očekává se, že japonská ekonomika letos poroste o 1,8 % a příští rok o 1,0 %, zatímco v červnu to bylo 1,3 % a 1,1 %.

OECD očekává silnější růst Spojených států, a to 2,2 % v letošním roce a 1,3 % v roce 2024, namísto 1,6 % a 1,0 % v předchozí zprávě.

Růst eurozóny bude letos 0,6 % a v roce 2024 1,1 %, tedy pomalejší než 0,9 %, resp. 1,5 %.

Zdroj: nippon.com, oecd.org, redakčně upraveno