Obrovská rozpočtová díra v Rusku. Příjmy z ropy a plynu klesly téměř o 50 %

Přidat na Seznam.cz

Po dvou měsících roku 2023 se ruská rozpočtová díra blíží úrovni odhadované na celý rok. Příjmy země z vývozu ropy a plynu se snížily téměř o 50 %, uvedl deník Finacial Times a deník Insider.

Za první dva měsíce letošního roku se ruské rozpočtové příjmy z vývozu ropy a plynu meziročně snížily o 46 procent na 947 miliard rublů. Ruské ministerstvo financí to vysvětluje poklesem cen ropy Urals a snížením vývozu plynu. Ministerstvo tvrdí, že přijaté změny daňového zákona povedou k návratu zisků z ropného a plynárenského sektoru.

Ruská rozpočtová díra po dvou měsících

Moskva prozatím snaží díru v rozpočtu zaplnit prostředky z Fondu národního blahobytu. Kreml přesvědčuje občany, že tyto peníze jdou na pokrytí ušlých příjmů z ropy a plynu.

Rozpočtový deficit v Rusku v lednu letošního roku činil 1,76 bilionu rublů, což je nejvyšší měsíční úroveň za posledních 25 let. Po dvou měsících roku 2023 se deficit zvýšil na 2,58 bilionu rublů. Ruské úřady mezitím předpokládají, že celkový rozpočtový deficit v letošním roce bude nižší než 3 biliony rublů, což je vzhledem k výše uvedeným údajům v tuto chvíli nereálné. Za zmínku stojí, že v lednu až únoru 2022 činil schodek 415 miliard rublů.

Výdaje se zvýšily o více než 50 %.

Z údajů citovaných médii vyplývá, že příjmy Moskvy na začátku roku klesly, ve srovnání se začátkem roku 2022 o čtvrtinu a činily 3,163 bilionu rublů. Výdaje v důsledku války vzrostly o 52 procent na 5,744 bilionu rublů.

Od příštího měsíce plánuje ruská vláda snížit velikost slevy poskytované ruskými ropnými společnostmi na ropu Urals ze současných 35 dolarů za barel oproti ceně ropy Brent na 25 dolarů. Cílem je vybírat vyšší vývozní daně a poplatky. Sníží se také dotace producentům ropy na dodávky pohonných hmot na domácí trh. Předpokládá se, že tato opatření přinesou do rozpočtu 600 miliard rublů.

Finanční mezeru má snížit také zvláštní daň. Před měsícem oznámil ruský vicepremiér odpovědný za finance Andrej Belousov, že podnikům bude nabídnut jednorázový dobrovolný příspěvek do rozpočtu z výnosů roku 2022. Odhaduje se, že to do rozpočtu přinese příjmy ve výši přibližně 300 miliard rublů.

Zdroj: Finacial Times, Insider